Szörnyű a helyzet Indiában, a WHO mélységesen aggódik a fertőzöttek száma miatt

2021. április 23. - 19:47 | Külföld

Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, nem tesztelik, és nem kezelik őket - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

Szörnyű a helyzet Indiában, a WHO mélységesen aggódik a fertőzöttek száma miatt
Fotó: AP

"Az indiai helyzet pusztító emlékeztető azzal kapcsolatban, mire képes ez a vírus" - mondta a főigazgató genfi online sajtótájékoztatóján.

A dél-ázsiai országban a járvány kezdete óta 16 263 695 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségben 186 920-an haltak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek délutáni összesítése szerint. Az elmúlt napban rekordszámú - 332 921 - új fertőzöttet, illetve halálesetet - 2263 - jelentettek.

A szubkontinensen második napja rekordmagasak a számok, az egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs elegendő orvosi oxigén.

A WHO által pénteken, a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával való ellátására létrehozott COVAX program létrejöttének első évfordulóján kiadott jelentés leszögezi, hogy a legszegényebb országok továbbra sem jutnak védőoltáshoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten bírálta a vakcinák elosztásában meglévő egyenlőtlenségeket, és sürgette a gazdag országokat: osszák meg a felesleges adagokat, hogy be tudják oltani a szegény országok egészségügyi dolgozóit.

A koronavírus-világjárványban eddig több mint 3 millió ember halt meg világszerte.

"A világban közel 900 millió adag vakcinát adtak be, de ennek több mint 81 százaléka a közepes feletti és magas jövedelmű országoknak jutott, míg az alacsony jövedelmű országok 0,3 százalékot kaptak" - közölte Tedrosz az egy éve létrehozott programról.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy minden hatodik európait, minden ötödik észak-amerikait és minden századik afrikait oltottak be, ami elfogadhatatlan.

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólította a gyógyszergyárakat, hogy oldják fel a szerzői jogi korlátok alól és osszák meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal az RNS-hírvivő vakcinatechnológiát (ezzel a technológiával készülnek a Pfizer/BioNTech és a Moderna amerikai cégek vakcinái).

"Szálljunk közösen szembe az oltási nacionalizmussal, és biztosítsuk, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme nem emberéletek kárára történik" - mondta a dél-afrikai elnök.

A vakcinák méltányos elosztására létrehozott program "a pénzügyi támogatás folyamatos hiánya miatt jelentős akadályokba ütközik az arányos szállítást illetően" - közölte ugyanazon a sajtótájékoztatón Dag Ulstein norvég nemzetközi fejlesztési miniszter.

A COVAX, amelynek keretében eddig 40,5 millió adag vakcinát szállítottak 118 országba, 2021 végéig a tervek szerint 2 milliárd adag vakcinát biztosít.

A WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által vezetett COVAX - csütörtöki bejelentés szerint - új gyártók segítségével igyekszik gyorsítani a szegény országok vakcinaellátását, hogy enyhítse az AstraZeneca/Oxford indiai gyártójánál keletkezett szállítási gondokat.

A fejlett országokhoz viszonyítva az alacsony jövedelmű országokban a fertőzésgyanúsaknak csupán az 5 százalékát tesztelik, és többségüknek még mindig gondja van elegendő oxigén és dexametazon, a WHO által jóvahagyott egyetlen Covid-19 elleni (gyulladás- és immunszupresszív) gyógyszer beszerzésével.


(MTI)

Címkék: India, WHO