Szörnyű orvosi hiba egy szlovákiai kórházban: altatáskor átszúrták a páciens légcsövét, aki ezután meghalt

2023. május 22. - 14:48 | Régió

Bírósági eljárás indult két orvos ellen, akik hibája miatt életét vesztette egy 54 éves páciens – írja a TV Noviny.

Szörnyű orvosi hiba egy szlovákiai kórházban: altatáskor átszúrták a páciens légcsövét, aki ezután meghalt
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az eset nyolc évvel ezelőtt történt. Az 54 éves Máriára laparoszkópiás epeműtét várt a bardejovi kórházban. Férje szerint egy rutin-beavatkozásról volt szó – felesége hétfőn vonult be a kórházba, csütörtökön pedig már várták vissza munkahelyére.

Elaltatáskor viszont csak az ötödik próbálkozásra tudták megfelelően levezetni a csövet a páciens torkába, eközben pedig átszúrták a légcsövét, amit nem vettek észre időben.

Máriát súlyos állapotban szállították át a kassai kórházba, csak ott állapították meg, hogy a légcsöve lyukas és gennyes. A nő halálát végül vérmérgezés okozta.

A közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal (ÚDZS) megállapította, hogy az orvosok egyértelműen hibáztak, a kórháznak ezért 6500 eurós bírságot kellett fizetnie. A kórház viszont kitart amellett, hogy a személyzet nem hibázott, és az előírásoknak megfelelően járt el. Az elhunyt hozzátartozói pert indítottak az intézmény ellen, amely végül 85 ezer eurós kártérítést fizetett Mária férjének és három lányuknak.

A rendőrség először leállította a nyomozást, közölve, hogy nem történt bűncselekmény, a szakértői véleményezéseket követően viszont az eljárást újraindították. A tárgyalást a Bardejovi Járásbíróságon csak negyedszerre sikerült megnyitni, a nyilvánosságot viszont kizárták róla. A kórház sebészét és aneszteziológusát ötéves szabadságvesztés fenyegeti.


(tvnoviny.sk)