Szoros mezőnyben győztek Bősön a dubnicai gyerekek

2017. június 18. - 10:17 | Régió

Országos polgári védelmi verseny zajlott a csallóközi városban, 78 csapat részvételével.

Szoros mezőnyben győztek Bősön a dubnicai gyerekek
Paraméter-felvételek

A szerdán és csütörtökön lezajlott versenyen több mint 300 alapiskolás nagy- vagy nyolcosztályos gimnáziumos kisdiák vett részt gyakorlatilag minden járásból.

A Dunaszerdahelyi járást a korábbi, április végén lezajlott járási versenyen elért eredménye alapján a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola, a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium, illetve a bősi Amadé László Alapiskola képviselte, a Komáromi járásból a szentpéteri alapiskola, a Galántaiból a szeredi J. Fándly Alpiskola jött el.

Két külföldi vendégintézmény, a Téti Kisfaludy Károly Általános Iskola, valamint annak kihelyezett tagozata, a győrszemerei iskola diákjai is rajthoz álltak, és tesztelték magukat.

A diákoknak hat versenyszámban kellett teljesíteniük a feladatokat, volt köztük polgári védelmi teszt, célbalövés, elsősegélynyújtás, tűzoltás, tájékozódás-topográfiai, és polgári védelmi ismeretek bemutatása.

A maximálisan megszerezhető pontszám 585 volt, ebből 579-et sikerült begyűjtenie a dubnicai Centrum I 32 Alapiskola versenyzőinek. Ők 21 perc 38 másodperces idővel értek célba, a megadott időkorlát 35 perc volt. A diákok a hat pontot célbalövésnél veszítették el.

Szorosan követte őket a második és a harmadik iskola is, ugyanis mind a turócszentmártoni Gorkij utcai, mind a szakolcai Vajanský utcai alapiskola 577 pontot szerzett, előbbi azonban az utóbbinál mintegy két perccel jobb idejének köszönhetően állhatott fel a képzeletbeli dobogó második fokára.

Dél-Szlovákiából a legjobb helyezést a tiszolci (Rimaszombati járás) Dr. V. Clementis Alapiskola érte el, a negyedik lett 576 ponttal. A szentpéteri alapiskola 571 pontot elérve a 14. lett. Ők a célbalövésen, illetv a kisebb tűz oltásában veszítettek elsősorban pontokat.

A Dunaszerdahelyi járásból a legmagasabban a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium diákjai (Rebeka Čierňavová, Gyurcsi Ádám, Kvarda Viktor, Sofia Valentovičová) végeztek. A szoros mezőnyről tanúskodik, hogy 551 pontot begyűjtve is "csak" az 50-ikek lettek. A somorjai gimisek a legtöbb pontot (-12) a célbalövéssel és a természetjárással, tájékozódással veszítették (-20). Ugyanakkor 23:35-ös idővel végigmentek, amivel a négy darab 551 pontos csapat közül a leggyorsabbak lettek.

Ugyanígy 551 pontot ért el, de az 29:14-es szintidejének eredményeként az 53. lett a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola (Busnyák Attila, Horváth Kira, Lábodi Philip, Schnircz Victoria). Náluk picit másként alakult az eredmény, ugyanis célbalövésen csak egy keveset (-4), de a tesztek során meglehetősen sokat, 20 pontot vesztettek, további tizet pedig a természetben való eligazodás (égtájak, tájékozódás, távolságbecslés, stb.) során.

Viszonylag jó, 24:09-es idővel, de csak az utolsó helyek egyikét tudta megszerezni a bősi alapiskola (Darnay Jázmin, Jakus Amarilla, Szeif Dániel, Vida Bence). 536 pontjukkal a 74-ikek lettek. A legtöbb pontot célbalövésen (-16), illetve a teszteken (-18) vesztettek, de a természetben való tájékozódás ugyancsak nem a legjobban ment (-10).

Bánkódni senkinek sincs oka, a verseny szoros volt, a mezőny pedig erős, és amilyen tapasztalatokat szereztek a felkészülés, illetve a megmérettetés során, azt már nem veszi el tőlük senki.

(SzT)