Szorul a hurok Fico nyaka körül, de még nem hibátlan a nyomozó munkája

2022. augusztus 3. - 14:00 | Belföld

Vádemelési javaslatot nyújtott be a nyomozó Robert Fico volt miniszterelnök, Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen az Alkony (Súmrak) ügyben.

Szorul a hurok Fico nyaka körül, de még nem hibátlan a nyomozó munkája
Fotó: TASR

A javaslatot hétfőn nyújtotta be a különleges ügyészségre – tájékoztatott a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP). A hivatal továbbá közölte, hogy a különleges ügyész helyettese visszaadta az ügyet a nyomozónak azzal az utasítással, hogy az anyagot további bizonyítékokkal egészítse ki.

A nyomozó a volt miniszterelnök és volt belügyminiszter mellett vádemelést javasolt Norbert Bödör nyitrai üzletember és Tibor Gašpar exrendőrkapitány ellen is. A vizsgálótiszt eljárási hibája miatt néhány műveletet meg kell ismételni.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) áprilisban az Alkony akció keretében bűnszövetkezet létrehozása, működtetése és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Robert Fico, a Smer-SD elnöke ellen. Az ügyben szintén gyanúsítottként szerepel az említett nyitrai vállalkozó és a volt országos rendőrfőkapitány.

TASR