Szorul a hurok Kiska nyaka körül: az ügyész benyújtotta a vádiratot az adócsalási ügyében!

2022. április 13. - 08:20 | Belföld

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség ügyésze kedden benyújtotta a vádiratot a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska adócsalási ügyében.

Szorul a hurok Kiska nyaka körül: az ügyész benyújtotta a vádiratot az adócsalási ügyében!
Andrej Kiska (Fotó: TASR - archív)

"Az ügyész vádiratot nyújtott be kedden a Poprádi Járásbírósághoz E. K. és A. K. vádlott ellen folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt" - közölte az ügyészség.

„Egyelőre nincs ilyen információm"

- mondta Kiska a TASR hírügynökségnek, és hozzátette, hogy csak akkor fog nyilatkozni, ha a vádiratról információja lesz.

„Ha bűnösnek találják, 7-től 12 évig terjedő letöltendő börtönbüntetés vár rá"

- mondta a TASR-nek Peter Kováč, a Nagyszombati Egyetem Jogi Karának docense. Kováč hozzátette, a volt elnök esetében súlyosbító körülmény lenne, ha ő volt a bűncselekmény szervezője.

A volt szlovák elnököt már több mint két éve gyanúsították meg folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettének ügyében, mostanra pedig biztossá vált, hogy nem ússza meg a bírósági eljárást.

Kiska esete 2013-ra nyúlik vissza, amikor még a KTAG nevezetű társaság egyik ügyvezetőjeként dolgozott. A rendőrség részéről a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója a közelmúltban zárta le az ügyet. Az erről szóló hivatalos irat január 13-án került az eperjesi kerületi ügyészség asztalára.

Kiska cége kapcsán azért indult nyomozás, mert 2014-ben az elnöki kampányára fordított összeget a cég leírta az adóalapjából, pedig a KTAG társaságnak nem volt köze a népszerűsítési hadjárathoz. A rendőrség szerint ezzel az államot 156 ezer eurós kár érte. Az ügy érdekessége, hogy

az esettel foglalkozó ügyészről Kiska tavaly nyáron azt jegyezte meg, hogy nem bízik benne, ahogyan a NAKA nyomozójában sem. Emiatt mindkét szervnél kezdeményezte, hogy az ügyben eljáró tisztviselőket cseréljék le.

Ennek oka meg az volt, hogy az exelnök azt gyanította, az egész eljárás Robert Fico irányítása alapján folyik ellene. Meggyanúsítását "mocskos politikai kampány" részének tartotta, és azt feltételezte, hogy az országot korábban uraló maffia politikailag zsarolja. Szerinte Fico fenyegetett ezzel, mikor visszautasította az alkotmánybírói kinevezését, és ezt akkor jelezte is a rendőrségnek. Az előző kormány legalább három korábbi tisztségviselője állította vallomásában, hogy 2017 őszén olyan találkozókra került sor, ahol megtervezték a Kiska elleni eljárást. Aztán a rendőrség 2019 decemberében meggyanúsította a politikust, akinek fél évvel korábban, 2019 júniusában járt le az elnöki megbízatása.

Kiska kérelmének a hatóságok nem tettek eleget, mert azt indokolatlannak találták, ezért az az ügyész foglalkozik az esettel, aki korábban is. A rendőrséggel kicsit más a helyzet, mert azt a zsarut, aki két éve meggyanúsította Kiskát, időközben előléptették. Ő lett a kassai bűnügyisek vezetője, miután Hamran István országos rendőrfőkapitány új embereket ültetett vezetői pozíciókba.


(TASR/para)