Szöulnak sikerült megtalálni és elemezni egy észak-koreai rakéta darabjait

2022. november 9. - 07:33 | Külföld

Megtalálta és elemezte Dél-Korea annak az észak-koreai rakétának a darabjait, amelyet egy hete Észak-Koreából indítottak és a két ország közötti tengeri határként szolgáló vonalnál csapódott a tengerbe - közölték szerdán Szöulban.

Szöulnak sikerült megtalálni és elemezni egy észak-koreai rakéta darabjait
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a rakétát, amelyből egy három méter hosszú és két méter széles darabot találtak meg, SA-5 típusúként azonosították. Ez a típus föld-föld rakétaként is bevethető.

A szöuli dokumentum szerint Oroszország nemrég hasonló típusú rakétát használt az ukrajnai háborúban.

November 2-án Észak-Korea rekordszámú, több mint 20 rakétát, köztük egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átlépte a két ország közötti tengeri határt. A támadás miatt a dél-koreai hatóságok figyelmeztették Ulleungdo sziget lakóit, hogy keressenek menedéket.

A dél-koreai hadsereg szerint "a félsziget felosztása és az 1953-as koreai háborút lezáró tűzszünet óta" ez volt az első alkalom, hogy egy észak-koreai rakéta ilyen közel került a déli felségvizekhez.

Nem sokkal később Dél-Korea egy hajót küldött a rakéta felkutatására, amely 1500-2000 méterre süllyedt a tengerben - írta a szöuli NK News szakportál.

Kedden az észak-koreai védelmi minisztérium cáfolta azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Phenjan tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.


(MTI)