A Szövetség bírálta a Csemadok-törvényt, Gyimesi erre megállítaná a parlamenti tárgyalását

2021. október 22. - 17:50 | Belföld

Elmaradhat a lex Csemadok jövő hétre tervezett parlamenti tárgyalása, mert Rigó Konrád és Bárdos Gyula a Szövetség nevében pénteken bírálta a Gyimesi György (OĽaNO) által benyújtott tervezetet. Gyimesi reakciójában a törvény tárgyalásának leállítását helyezte kilátásba, de csak Rigót bírálta bejegyzésében.

A Szövetség bírálta a Csemadok-törvényt, Gyimesi erre megállítaná a parlamenti tárgyalását
Bárdos Gyulánál maradhat a Fekete Péter (Fotó: Paraméter)

A Facebookra kitett videónyilatkozatban bírálja Rigó Konrád és Bárdos Gyula a Szövetség nevében a parlamentben lévő Cemadoktörvényt. Bárdos Csemadok-elnökként ugyan elismeri, hogy szükség lenne a Csemadok állandó támogatására, amely a Mečiar-korszakban, az 1990-es években szűnt meg.

„Nekem, mint a Csemadok elnökének az a kötelességem, hogy minden lehetőséget kihasználjak, hogy jobb körülmények között működhessen a szervezet” – mondta Bárdos a Rigó Konráddal közös videónyilatkozatában.

Ezzel Rigó is egyetért, de szerinte összességében kell figyelni, hogy milyen hatással van egy törvénytervezet a szlovákiai magyar kultúrára.

„A benyújtott tervezet nagyon sok tisztázatlan kérdést vet fel, ami végeredményben nemcsak a többi szereplőre, hanem mindenkire káros lehet, ezt pedig mindenképpen el kell kerülni” – magyarázta álláspontját Rigó.

Rigó: Mindenki számára elfogadható szabályozás kell

A videóhoz fűzött nyilatkozatban Rigó szerint a Csemadok finanszírozása során sem kellene megkerülni a Kisebbségi Kulturális Alapot, a kettőt valahogyan egyeztetni kellene. „Az államtól független kulturális szervezeteink finanszírozására a KULTMINOR szolgál” – írja Rigó. Úgy véli azonban, hogy a szlovákiai magyar kultúra úgy erősíthető, ha az intézményi hálózata erősödik. „Az intézményi hálózatot is meg kell erősítenünk és a kulcsfontosságú feladatokat ellátó intézményeknek állandó, kiszámítható és megfelelő állami támogatást kell biztosítanunk – váli a Szövetség kultúrpolitikusa. –

A finanszírozását úgy kell megoldani, hogy az sem a Csemadoknak, sem a többi szervezet számára ne jelentsen a jövőben több gondot, mint hasznot.”

A videóbejegyzés már csak Rigó Konrád oldalán található meg, a Szövetség hivatalos oldaláról néhány óra múlva lekerült.

Gyimesi: Akkor leállítom a törvény tárgyalását

Gyimesi György a törvénytervezet tárgyalásának a leállítását helyezte kilátásba a videóra adott reakciójában. „Készen állok elnapolni a Csemadok-törvényt” – írta bejegyzésében. Szerinte a jogszabályt egyeztették a szervezet vezetőjével, Bárdos Gyulával.

„Az is ismert tény, hogy a törvénytervezetről a kezdetektől fogva egyeztetés zajlott Bárdos Gyulával, a CSEMADOK elnökével. A szervezet érdekeit figyelembe véve, és azokat kiszolgálva terjesztettem be a törvénytervezetet” – írja Gyimesi.

A Paraméter információi szerint azonban az egyeztetés meglehetősen esetleges volt, arról pedig egyáltalán nem lehet beszélni, hogy a törvénytervezetet közösen készítették volna elő.

Gyimesi kontra Rigó

Gyimesi elsősorban Rigó Konrádot támadta a videónyilatkozat miatt.

„Ma azonban önellentmondásos, tisztázatlan kérdések merültek fel a Szövetség-Aliancia Most-Híd platformjának vezetője, Rigó Konrád részéről, aki kultúr-politikusként dolgának érzi megvédeni a közösséget a törvény esetleges káros hatásaitól” – írja Gyimesi.

Azt is írja, hogy 2019-ben Rigó, a Híd politikusaként a Csemadok megszüntetését szerette volna elérni.

Gyimesi azt állítja, hogy ő mindig is készen állt az egyeztetésre. „Minden törvénytervezetnek van egy véleményezési folyamata, amelyben semminemű változtatási szándékról nem értesültem” – írja a parlamenti képviselő. A lex Csemadoknak azonban semmilyen hivatalos véleményezési folyamata nem volt, a szövege akkor került a nyilvánosság elé, amikor a képviselő benyújtotta azt a parlamentbe.

Tisztázatlan kérdések

Rigónak több kifogása is van a tervezettel kapcsolatban, elsősorban a Kisebbségi Kulturális Alapot (KKA, Kultminor) félti.

„Nem tudni mi lesz a Kultminorral, aminek a módosítását már a képviselő bejelentette, mint az egyik árát ennek a Csemadoktörvénynek” – magyarázza Rigó.

Szerinte az sem tisztázott, hogy a Csemadok pályázhat-e majd a KKA-hoz, ha állandó állami támogatásban is részesülne.

Gyimesi szerint a Szövetségen belül kellene tisztázniuk a vitatott kérdéseket. „Szeretném elhárítani az ellentmondásokat, az uraknak pedig időt biztosítani arra, hogy házon belül tisztázzák a vitatott kérdéseiket – írja Gyimesi. – Ezért kész vagyok elnapolni a törvénytervezetet, levenni a parlament napirendjéről, hogy egy későbbi időpontban szavazhasson róla a törvényhozás.”

Rigó Konrád azonban úgy véli, hogy az ellentmondásokat Gyimesinek kellene tisztáznia, hiszen ő a törvény előterjesztője, így neki kell tiszta vizet önteni a pohárba.

- lpj -