Szövetség: egy kétezres falutól már idén akár 50 ezer eurót elvisz a kormány „inflációellenes” csomagja

2022. július 1. - 17:02 | Belföld

Idén 260 milliót, jövőre további 405 milliót visz el az önkormányzatok költségvetéséből az inflációellenes csomag, a Szövetség szerint ráadásul a a kormány az emberek szerencsétlenségén akar nyerészkedni, ahelyett, hogy segítene. A családok támogatása a magyar párt szerint is fontos, csak kár, hogy sok önkormányzatot csődbe vihet. Inkább a benzin jövedéki adóját csökkenthetné a kormány.

Szövetség: egy kétezres falutól már idén akár 50 ezer eurót elvisz a kormány „inflációellenes” csomagja
Fotó: Paraméter

A kormány az emberek szerencsétlenségén akar keresni, nyerészkedni, hiszen az infláció a bevételeinek növekedését jelenti a kormánynak, de a kabinet ebből nem a rászorulókat segíti, állítja a Szövetség. A júniusban elfogadott „inflációellenes csomagot” abból a szempintból jónak tartja a párt, hogy segít a családoknak, de úgy vélik, hogy sok hibája van.

„A családoknak ugyan segít, de sok más csoport kimaradt belőle, például az egyedük élők, az özvegyek, az egészségkádosodottak és még sorolhatnám” – mondta a Paraméternek Forró Krisztián pártelnök.

Ennél is nagyobb problémának tartják azonban, hogy a családoknak adott támogatást az önkormányzatoktól veszi el, az adóbusz emelése ugyanis automatikusan csökkenti a települések bevételét.

„Idén 261 millió, jövőre pedig 405 millió eurót vesz ki az önkormányzatok zsebéből, ami katasztrofális hatással lesz a településekre” – állítja Farkas Iván, a párt önkormányzati szakértője, Muzsla polgármestere.

Ebből a szempontból pozitív lépésnek tartja, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök az Alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabálynak a jövő januárban életbe lépő részét. Ha az Ab megsemmisíti azt, akkor több pénz marad a települések zsebében.

Farkas szerint legjobban a kistelepülések szenvedik meg az elvonást, mert nekik már néhány ezer euró is sok. „Éppen válságban, vágtató infláció idején csökkentik jelentősen az önkormnyzatok bevételeit – magyarázta Farkas. – A kis és középnagyságú települések többsége már most leállított minden beruházást, szinte már csak »fűtésre és világításra« van pénzük.”

Ha életbe lépne a törvény minden eleme, az Farkas szerint további megszorításokra kényszeríti a településeket.

„Rövidíthetik a félfogadási órákat, korlátozhatják az óvodák üzemelését, például kisebb kapacitással, rövidebb időben működhetnek vagy korlátozzák a közvilágítást” – véli Farkas.

Szerinte a kormány intézkedése egy kétezres település esetében már idén 50 ezer eurós bevételcsökkenést jelent.

A Szövetség úgy véli, hogy lakosságnak többet segítene, ha például az üzemanyag árára kivetett jövedéki adót csökkentenék.

- lpj -