Szövetség: fontos, hogy az államfő a nemzeti kisebbségek igényeiről is beszélt, Fico szerint Čaputová a Smert támadta

2022. november 29. - 16:15 | Belföld

Ahogyan várható volt, Zuzana Čaputová országértékelése megosztotta a képviselőket. A választóvonal nem is a koalíció/ellenzék törés mentén halad. A fasiszta és szélsőséges képviselők nem is hallgatták meg az államfő beszédét, Robert Fico szerint Čaputová a Smert támadta.

Szövetség: fontos, hogy az államfő a nemzeti kisebbségek igényeiről is beszélt, Fico szerint Čaputová a Smert támadta
Fotó: TASR

Sem a ĽSNS, sem pedig a Kotleba pártjából kivált, és Republika néven új pártot alapító képviselők nem vettek részt Zuzana Čaputová köztársasági elnök országértékelő beszédén. Eduard Heger kormányfő és kormányának több tagja ugyan jelen volt, de hiányzott Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke és Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke is.

A különbség a ĽSNS és a Republika között

A fasiszták távollétét Ondrej Dostál (OKS/SaS) azzal kommentálta, hogy ez is az elnöki beszéd egyik pozitívuma, egyben bemutatta a különbséget is a ĽSNS és a Republika között.

„A ĽSNS képviselői el sem jöttek, míg a Republika képviselői a beszéd elején távoztak. A különbség a várakozásoknak megfelelően nem túl nagy” – kommentálta a fasiszta képviselők magatartását Dostál.

Fico: egyenesen a Smert támadta

A Smer elnöke magára vette Čaputová szavait.

„Egyenesen a Smert támadta, amikor kommentálta igyekezetünket, amivel a jogállam alapelveinek a durva megsértésre mutatunk rá” – panaszkodott Robert Fico a TASR hírügynökségnek.

A köztársasági elnök nevet ugyan nem említett, de kifogásolta, hogy egyes politikusok gyűlöletkeltő módszereket használnak bírók, ügyészek és vizsgálótisztek ellen. Robert Fico pedig nem egyszer bírálta a korábbi korábbi kormány képviselői ellen folyó eljárásokat és személy szerint Daniel Lipšic speciális ügyészt is, aki szerinte politikai boszorkányüldözést folytat a Smer ellen.

Szövetség: a kormány – az országértékeléssel összhangban – teljesítse ígéreteit

A Szövetség kiemelte, hogy a korábbi országjelentésekkel ellentétben a köztársasági elnök most a nemzeti kisebbségekkel is foglalkozik.

„A köztársasági elnök szerint a nemzeti kisebbségek számára biztosítani kell a megfelelő fejlődési körülményeket. A Szövetség – ezzel összhangban – felhívja a kormányt, hogy teljesítse ígéreteit és biztosítsa a nemzeti közösségek fejlődésének feltételeir a nyelvi jogok, az oktatás és a kultúra területén” – áll a párt nyilatkozatában.

A Szövetség egyben megjegyzi, hogy a lakosság 78 százaléka elégedetlen a demokrácia működésével az országban, ami szerintük komoly figyelmeztetés minden politikusnak, hogy ne vesszenek el a koalíciós-ellenzéki labirintusban.

Gyimesi: Matovič nem volt ott, mert Heger nem kényszerítette

Az OĽaNO-ban sem egységesek az értékelés megítélésében. Kristián Čekovský (OĽaNO) azt hallotta ki belőle, hogy mindent meg kell tenniük, hogy ne legyenek előrehozott választások. „Egyben mindent meg kell tenni azért is, hogy a kormány tudjon tisztességgel kormányozni, és ne veszítse el a bizalom utolsó morzsáit is” – mondta a kormánypárti képviselő. A köztársasági elnök szerint ugyanis komoly problémák vannak a kormány válságmenedzselési képességeivel, és ha ezen nem tud változtatni, akkor jobb lenne, ha lehetőséget adna új parlamenti választások kiírására.

Gyimesi György (OĽaNO) viszont a TASR hírügynökségnek úgy értékelte a beszédet, hogy Zuzana Čaputová elolvasott egy „jelentést, amelyet nem ért”. Megvédte a pénzügyminisztert is, Matovič szerinte azért nem volt ott a parlamentben, mert „nem kényszerítette erre a kormányfő”.

- lpj, TASR -