Szövetség: Két megyében lesz jelöltje a megyeelnöki posztra, június végéig döntenek a nevekről

2022. május 21. - 18:33 | Belföld

Június végéig szeretné lezárni a Szövetség a jelöltállítást a megyei önkormányzati választásokra, a párt országos tanácsa szombaton elfogadta a megyei választásokra vonatkozó prioritásait is. Két megyében biztosan saját megyeelnökjelöltet indítanak, de neveket még nem árultak el. A párt nyilatkozatban bírálta a kormányt, mert szerintük képtelen ellátni feladatát, csak a káoszt növeli az országban és nem teljesíti a magyar kisebbségnek tett ígéreteit sem.

Szövetség: Két megyében lesz jelöltje a megyeelnöki posztra, június végéig döntenek a nevekről
Fotó: Paraméter

Nagyszombat és Nyitra megyében mindenképpen saját jelöltet állít a Szövetség a megyeelnöki posztra, a jelöltekről június végéig dönteni akarnak. Ez a határidő érvényes minden megyei elnök- és képviselőjelöltre is.

Sólymos László, a párt országos tanácsának (OT) elnöke szerint az őszi megyei és helyi önkormányzati voksolás a parlamenti választás főpróbája lesz.

„A Szövetségnek pedig mindkettőn jól kell szerepelnie, mert közösségünk érdekein és régióink helyzetén akkor tudunk érdemben mozdítani, ha minden szinten erős képviselettel rendelkezünk” – mondta az OT szombati ülése után Sólymos.

Az OT meghatározta a prioritásait megyékkel kapcsolatban, ezeket kell majd megvalósítaniuk a megválasztott képviselőiknek. Sólymos szerint fontos szempont a megyei támogatásokból minden régió arányosan részesüljön. „Az egyes megyékben nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe azok a járások, ahol magyarok laknak, és a többi nemzetiséget, így a roma és ruszin kisebbséget sem érintheti kedvezőtlenül a régiók közti forráselosztás” – jelentette ki Sólymos. A párt a megyei hatásköröknek megfelelően fontosnak tartja az úthálózat korszerűsítését, az autóbusz-közlekedés színvonalának javítását, a megyei hatáskörbe tartozó szociális intézmények és a középiskolák fejlesztését és a kétnyelvűség biztosítását azokban a régiókban, ahol erre a kisebbségi nyelvtörvény lehetőséget biztosít.

Helyben döntenek a jelöltekről

Forró Krisztián pártelnök szerint a jelöltállítás a járások feladata a megyei választás során. „Fontosnak tartjuk a helyiek véleményét, ezért járások szintjén dől majd el, hogy ki lesz a jelölt” – mondta a pártelnök. A jelöltállításban nincsenek platformkvóták, vagyis nem határozták meg előre, hogy a listán hány hely jut az MKP, a Híd vagy az Összefogás platformnak.

„Mindig az adott járásban döntik el, hogy kik lesznek a képviselőjelöltek, nincsenek kvóták a platformok számára” – válaszolta a Paraméter kérdésére Forró.

A megyei listákat ugyanis járási bontásban állítják össze, egy járásban csak az adott járási jelöltekre lehet szavazni.

Berényi megyeelnök-jelölt lehet Nagyszombat megyében

Nyitra és Nagyszombat megyében saját megyeelnökjelöltet állít a párt, Besztercebánya megyében már döntöttek arról, hogy Ondrej Luntert támogatják, aki jelenleg a megyeelnök helyettese. Kassa és Pozsony megyében még nem határozott a párt, Kassán mérlegelik a saját megyeelnökjelölt indítását, Pozsonyban biztosan koalíciós jelöltet támogatnak majd. Forró szerint helyben döntik majd el azt is, hogy ki lesz a megyeelnökjelöltje a pártnak. Mint mondta, már vannak jelöltek is, de neveket nem árult el.

Nagyszombat megyében a legutóbbi választáson Berényi József volt az MKP jelöltje, az első fordulóban a 3. helyen végzett 17,1 százalékkal. A Híd akkor Rigó Konrádot támogatta, aki 5,6 százalékkal lett a negyedik. Berényi most az MKP Platform elnöke, és nem tartja kizártnak, hogy újra induljon.

„Már informálisan megkerestek azzal, hogy induljak, nem szoktam elszaladni a kihívások elől, ha hivatalosan is jelölnek, vállalni fogom” – mondta a Paraméternek Berényi.

A megyei választás esetében két fontos változás is lesz: mivel a helyi önkormányzati választásokkal egy napon lesznek, várható, hogy sokkal nagyobb lesz a részvétel az 5 évvel ezelőttinél. Nagyszombat megyében 2017-ben például csak a szavazók 29,95 százaléka ment voksolni, országos szinten az arány csak 24,4 százalékos volt. A másik változás, hogy az eddig kétfordulós megyeelnök-választás egyfordulós lesz, vagyis magyar jelöltnek is lehet esélye. „Az esélyekről akkor tudunk majd beszélni, ha látjuk, hogy hány jelölt indul és kik a jelöltek a megyeelnöki posztra” – mondta Berényi.

Forró szerint a helyi önkormányzati választásokra nem vonatkozik ugyan a június 30-i határidő, de azokat a jelölteket is mielőbb szeretnék kiválasztani. Várható, hogy Komáromban saját jelöltet állít a Szövetség a polgármesteri posztra, vagyis Keszegh Béla jelenlegi független polgármester ellenfelet kap.

„A döntést a helyi szervezetnek kell meghoznia, de várható, hogy Komáromban saját jelöltet indítunk a polgármesteri posztért” – mondta Forró.

Káoszos kormányzás, teljesítetlen ígéretek

A szövetség nyilatkozatban bírálta a Heger-kormány munkáját, úgy vélik, hogy a kabinet diszkriminálja a déli és a keleti régiókat, nem törődik az egyre nehezebb gazdasági helyzetben lévő emberekkel. „Nem véletlenül tiltakoznak a polgármesterek, nem véletlenül készülnek ugyanerre a pedagógusok” – jelentette ki Sólymos. Az OT elnöke szerint a kormány amit lehet elront.

„ A kormány világjárványra, a pandémiát követő gazdasági és háborús válságra, illetve az infláció egyre hangsúlyosabb következményeire adott válaszait kaotikusnak, átgondolatlannak, konfliktusokkal terheltnek tartjuk, a megkésett döntések elsöprő része látványintézkedések sorozata” – jelentette ki az OT elnöke.

A nyilatkozat szerint a kormány a kisebbségeknek, a magyaroknak adott ígéreteit sem teljesíti. „Mindmáig nincs a kisebbségek jogállásáról szóló törvényünk, nemzeti kisebbségi hivatalunk, és a kisebbségi nyelvhasználati törvény hatályát sem terjesztették ki Nyitra és Nagyszombat megyére. Annak ellenére, hogy mindezeket tartalmazza a kormányprogram” – áll az OT nyilakozatában.

- lpj -