A Szövetség kompenzációs alapból támogatná a lakosság energiaszámláit, és 80 százalékos adót vetne ki az energiakereskedőkre

2022. szeptember 21. - 17:40 | Belföld

A kormány ma (szerdán) elfogadta az energiaválság kezelését segítő első törvénymódosításokat, a jövő éves energiaárakról azonban még semmit sem lehet tudni. A Szövetség szerint már februárban lépnie kellett volna, mivel sok önkormányzat, intézmény, cég már januártól háromszoros áron kapja az energiát. A lakosság leginkább rászoruló rétegei számára pedig kompenzációs alapot hoznának létre.

A Szövetség kompenzációs alapból támogatná a lakosság energiaszámláit, és 80 százalékos adót vetne ki az energiakereskedőkre
Fotó: Paraméter

A Szövetség szerint hosszú háborúra, így hosszú válságra kell készülni.

„A mai orosz mobilizáció egyértelműsítette, hogy hosszú háborúra kell készülnünk. A hosszú háború egyben azt is jelenti, hogy az energetikai válság Szlovákiában sem fog magától megoldódni, kiváltképp akkor, amikor Moszkva továbbra is Európa elleni fegyverként tekint az energiahordozókra” – írja nyilatkozatában a párt.

Szerintük már a háború kirobbanása előtt segíteni kellett volna a vállalkozókat és a társadalom legelesettebb rétegeit. „A kormány sem a mi javaslatainkat, sem más szakértők javaslatát nem fogadta meg. A helyzet pedig hatványozottan rosszabb lett azóta. Így oda jutottunk, hogy ma már egyetemek, kórházak, intézmények, községi hivatalok beszélnek bezárásról” – figyelmeztet a Szövetség.

Sólymos: meg kell adóztatni az energiakereskedőket

Sólymos László (Híd-platform) OT-elnök szerint nagy a veszélye annak, hogy januártól lesznek olyan társadalmi csoportok, akikről megfeledkezik a kormány.

„Ha csak arra gondolunk, hogy jelen állás szerint 60 ezer bérlakásban élő 200 ezer kevés pénzből élő ember piaci áron kapja majd az energiát, ami tízszer többe kerülhet mint tavaly, akkor mindenki számára világos, hogy ennek a kormánynak mennie kell” – utalt Sólymos arra, hogy a bérlakásban élők fűtésére nem vonatkozik majd a kormány által eddig tervezett kedvezmény.

Szerinte jövőre nullára kellene levinni az energiahordozók áfáját, és 80%-os extra adót kell kivetni az energiakereskedőkre, akik a piac felborulásával extrém profithoz jutottak. Ebből a bevételből finanszírozná a lakossági kompenzációs alapot.

Mózes: káosz lehet az áramellátásban

Mózes Szabolcs alelnök szerint jövőre káosz várható az áramellátásban. „A kormány továbbra sem tudja, hogy a 61 eurós villanyt hogyan juttatja el az emberekhez, senki nem tudja, hogy jövőre kinél kell megrendelni a villanyt, hogy ne a csillagászati piaci árat kelljen érte kifizetni.

A kormánynak be kell biztosítania, hogy a háztartások elérhető áron kapják meg jövőre is a gázt és a villanyt, ha szükséges, akár ársapka bevezetésével” – jelentette ki a Szövetség alelnöke.

Úgy véli, hogy a kormánynak már régen szükséghelyzetet kellett volna hirdetnie, és már régen el kellett volna fogadnia a szükséges szabályozást, rendeleteket.

- lpj -