SZÖVETSÉG: A kormány a bírósági reform kapcsán sem hallgatta meg a régiókat

2022. január 13. - 16:17 | Régió

A Besztercebányai kerülethez tartozó Losonci, Nagykürtösi, Rimaszombati és Nagyrőcei járás polgármesterei és a régió megyei képviselői még decemberben tiltakoztak Mária Kolíková miniszter asszony bírósági reformja ellen. A Füleken elindított petíciót a Besztercebányai Kerületi Bíróság megtartásáért két nap alatt 96 gömöri, nógrádi és honti regionális vezető politikus írta alá.

SZÖVETSÉG: A kormány a bírósági reform kapcsán sem hallgatta meg a régiókat
Paraméter-felvétel

A déli járások polgármesterei ezzel azt szerették volna megakadályozni, hogy az ott élő embereknek a fellebbviteli bírósági eljárásokra ne kelljen az ország másik végébe, Zsolnára utazniuk. A megye legdélebbi települései Zsolnától mintegy 200 kilométer távolságra vannak. Délen alulfejlett és elhanyagolt a közúti hálózat, nincs gyorsforgalmi út és sok helyen vasút sem. Ilyen körülmények között a mintegy 200 kilométernyi távolság személygépkocsival is 2,5-3 órás utazást jelent, télen pedig a hegyi hágók állapota miatt szinte megjósolhatatlan az időtáv. Ezért egy korareggeli tárgyalásra már előző nap el kell indulni.

A füleki petíció aláírói azt remélik, hogy a képviselők a jogszabálytervezet parlamenti vitája során átértékelik a tárcavezető elképzelését és megakadályozzák a bíróságok észszerűtlen összevonását, mert szerintük az a kormány által elfogadott formában veszélyeztetné a Besztercebánya megye déli régióiban elő polgárok alkotmányos jogát a fellebbviteli bírósági eljárásokhoz való egyenlő és akadálymentes hozzáférés kapcsán.

Szövetség/para