Szövetség: a kormányprogram megfeledkezik a déli régiókról, a kisebbségi jogokról pedig hallgat

2023. november 16. - 12:11 | Belföld

A szlovákiai magyarok számára hátrányosnak tartja a Szövetség a negyedik Fico-kormány programját. Mózes Szabolcs alelnök szerint a kormányprogram teljesen megfeledkezik a déli régiókról, a kisebbségekkel foglalkozó fejezet pedig semmitmondó.

Szövetség: a kormányprogram megfeledkezik a déli régiókról, a kisebbségi jogokról pedig hallgat
Fotó: Paraméter

A kormány csak az északi régiókat fejlesztené

Az infrastruktúra fejlesztésében csak az északi régiókra koncentrál, a déliekről teljesen megfeledkezik Robert Fico negyedikkormánya, véli Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, az Összefogás Platform képviselője. “A D1-es, a D3-as és az R4-es egyes szakaszait szeretnék fejleszteni a következő négy évben, ez pedig teljesen elviszi az összes forrást. Teljesen hiányzik az R2-es és az R7-es gyorsforgalmi utak éptésének folytatása” — kifogásolta Mózes. Pedig ennek a két déli gyorsforgalmi útnak a további építése viszonylag jól előkészített. “Vannak tervek, egyes szakaszokon a nyomvonal kivásárlása és az engedélyeztetés is megkezdődött” — magyarázta a Szövetség alelnöke.

Szerinte ugyanez vonatkozik vasútfejlesztésekre is. “Csak a Zsolna-Kassa szakasz fejlesztéséről beszélnek, a fontos déli vonalak, például a Párkány-Érsekújvár-Pozsony fejlesztése teljesen kimarad” — mondta Mózes. Ez azt mutatja, hogy a kormány mennyire megfeledkezik a déli régiókról.

Veszélyes lehet a KKA átalakítása

Nemcsak az infrastrukturális fejlesztések maradnak el a déli régiókban a következő években. “A kisebbségi oktatásról egy szót sem szólnak, és nem beszélnek a magyar adás bővítéséről sem a közszolgálati tévében, sem a rádióban” — mondta az alelnök.

Ami azonban szerepel a kormányprogramban, azt veszélyesnek tartja. A kormány tervezi a közhasznú alapok átalakítását, így a Kisebbségi Kulturális Alap működését is módosítanák. “Erősíteni akarják a kulturális minisztérium befolyását a döntéshozatalra, miközben ez jelenleg autonóm módon működik. Éppen fordítva, a kisebbségi szervezetek által választott képviselők befolyását kellene erősíteni” — bírálta az elképzelést Mózes. A magyar kultúra támogatásáról döntő bizottságokba jelenleg 3 tagot a kisebbségi szervezetek választanak, kettőt pedig az alap igazgatója nevez. Ha a minisztérium is befolyást akar szerezni, az várhatóan a kisebbségi szervezetek kárára történik majd.

Kisebbségi jogi törvény, kisebbségi hivatal kellene

Mózes kifogásolja azt is, hogy a kisebbségi jogok bővítéséről nem mond semmit a kormányprogram. “Azt vártuk volna, hogy a kormány tervbe veszi egy kisebbségi hivatal létrehozását. A kisebbségi törvény elfogadása már egy korábbi Fico-kormány akciótervében is szerepelt” — magyarázta Mózes.

Mózes megerősítette, hogy a Szövetség szívesen vállalna közvetítő szerepet a szlovák és a magyar kormány között, egyben hangsúlyosan képviselné a kormánnyal szemben a szlovákiai kisebbség érdekeit. “Ami az elmúlt két hétben történt, abból még nem lehet látni, hogy ennek a szerepnek milyen keretei lehetnek” — mondta Mózes azzal, hogy ez a munka várhatóan a Szövetség következő vezetésére vár. A párt december 9-én tart tisztújító kongresszust, az dönthet majd a kormánnyal szembeni politia alakításáról is.

Elfogadhatatlan a választójogi rendszer átalakítása a jelenlegi járások alapján

Mózes nem veti el teljesen a választójogi rendszer átalakítását, ami szintén szerepel a kormánprogramban. Azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyéni választókerületeket a jelenlegi járások határait nézve alakítsák ki, ahogyan azt Peter Pellegrini, a Hlas elnöke említette. “Vannak járások, amelyeknek 105 ezer lakosa van, és van olyan is, aminek csak 15 ezer, az sértené az alkotmányt és Szlovákia nemzetközi vállalásait is, ha nem vennék figyelembe, hogy hány szavazat szükséges egy képviselő megválasztásához” — mondta Mózes.

Megerősítette, hogy a Szövetség saját jelöltet állít majd a köztársaságielnök-választáson. A jelöltről azonban csak a kongresszus, vagyis december 9-e után döntenek.

-lpj-