A Szövetség nem vár tovább a Dunaszerdahelyi járásban

2022. április 6. - 11:20 | Régió

Országosan élen járva elsőként tették meg a befejező lépést a Szövetség regionális pártegyesítésében a Dunaszerdahelyi járásban.

A Szövetség nem vár tovább a Dunaszerdahelyi járásban
A Szövetség járási grémiumának tagjai: balról Rigó Konrád, Nagy József, Fenes Iván, Balódi László, Hájos Zoltán, Miklós Ferenc

A Szövetség járási platform-egyeztető bizottsága (grémium) úgy döntött, hogy tekintettel a közelgő önkormányzati és megyei választásokra nem várakozik tovább a február óta megbénított központi tárgyalások befejezésére a Szövetség szervezési működési szabályzatáról (SZMSZ) és az Alapszabályzat értelmében megteszi a következő, befejező lépést a pártegyesítés irányába.

Az MKP, a Híd és az Összefogás platformjainak grémiuma április 5-én sikeresen lezárta az előkészítő tárgyalásokat a regionális egyesítésről.

A közös párt első járási konferenciájának időpontját május 13-ra, annak küldötti létszámát 78-ra , a párt 18 tagú járási elnökségének összetételét pedig 9+6+3 (MKP-HÍD-ÖF) elosztással határozta meg.

A Szövetség első járási elnökének a grémium Fenes Ivánt, Bős város polgármesterét, alelnökeinek pedig Balódi Lászlót, Nemeshódos polgármesterét, valamint Nagy Józsefet, a Szövetség Országos Elnökségi tagját, volt EP-képviselőt javasolja a járási konferenciának megválasztásra.

Megszületett a Szövetség közös megyei listájának 8 járásbeli jelöltjére vonatkozó platformok közti megegyezés is, ami szerint az MKP 5, az Összefogás 2 és a Híd 1 jelöltet indít az őszi Nagyszombat megyei választásokon.

Egyidőben, már a második alkalommal ülésezett Dunaszerdahelyen a Szövetség Nagyszombat Megyei Tanácsának előkészítő bizottsága is, amely feladata a párt megyeelnök-jelöltjének megválasztása. A párt egyértelműsítette, hogy Nagyszombat megyében mindenképpen indít saját jelöltet megyeelnöki tisztségre, akinek a kiválasztása a jövő héttől esedékes.

“Nem vesztegethetjük az időt belső vitákkal a legfelsőbb szinten, miközben a szlovák pártok többsége már egyértelműsítette a jelöltjeit a megyei választásokra, és több mint időszerű, hogy a siker érdekében ezt megtegye a Szövetség is. Hatványozottan vonatkozik ez a Szövetség polgármesteri jelöléseire, ahol sajnos az országos elnökségben eddig csak a Híd és az Összefogás platformjai vannak felkészülve a már régen beterjesztett és az alapszabályban foglalt polgármesteri jelöltlisták jóváhagyására. A polgármestereinket méltánytalan ilyen bizonytalanságban tartani, és a hónapok óta húzódó kártékony obstrukció eredménye az lehet, hogy nagyon sok helyen a Szövetség jelöltje helyett majd független vagy akár egy szlovák párt polgármestere nyeri meg a választásokat. Ez a határozatlanság sajnos csak a Dunaszerdahelyi járásban tudtommal eddig 11 regnáló polgármestert tántorított el a Szövetségben való tervezett indulásától” – nyilatkozta Nagy József, a Szövetség országos elnökségének tagja.


(sz)