Szövetség: A Sajó medrében továbbra is több tonnányi szennyezett üledék van

2023. március 31. - 20:53 | Belföld

A Sajó szennyezésével kapcsolatban a hatóságok tétlenségére figyelmeztetett a parlamenten kívüli Szövetség.

Szövetség: A Sajó medrében továbbra is több tonnányi szennyezett üledék van
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Pelsőcön tartott sajtótájékoztatóján a párt felhívta a figyelmet, hogy a Sajó medrében továbbra is több tonnányi szennyezett üledék van – tájékoztatta a TASR-t Magdeme Klára, a párt szóvivője.

„A mederben továbbra is több tonnányi szennyezett üledék van, de ezzel egyáltalán nem törődnek”

– jelentette ki Orosz Örs (Szövetség).

Hozzátette, csak a szennyezés első három hónapjában 386 tonna vas, 156 tonna cink, 3496 tonna szulfát, 46 tonna mangán és 460 kilogramm arzén került a folyóba.

Tavaly február közepén színezte vörösre a Sajót az egykori Siderit bányavállalat alsósajói vasércbányájából kiömlő víz. 2022 júniusának közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában annak érdekében, hogy csökkentsék a Sajóba kerülő szennyezett víz mennyiségét. A környezetvédelmi tárca közlése szerint a kormány dönt arról, milyen tartós megoldással lehet felszámolni a folyó szennyezését. Az egyik megoldás betoninjekciós eljárás alkalmazása lenne a bányában, ennek tervét a Vasércbányák állami vállalat dolgozta ki.

A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járás érintett részein továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén.

TASR

Címkék: Sajó