A Szövetség a stabilitást szeretné képviselni a leendő kormányon belül

2023. szeptember 7. - 19:47 | Belföld

A magyar politikai pártok mindig is stabilitást jelentettek a kormányon belül, a Szövetség ezt az utat szeretné folytatni, fejleszteni.

A Szövetség a stabilitást szeretné képviselni a leendő kormányon belül
Fotó: Szövetség/Facebook

A Szövetség képviselői ezt a Kassa megyét érintő választási programjuk ismertetése keretében közölték.

„Azok a politikusok, akik a magyar közösség képviselői nélkül kerültek a központi kormányzatba, mindig megfeledkeztek erről a térségről, soha nem volt számukra prioritás”

– mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A gyorsforgalmi utak, autópályák kilométereinek számával, a munkanélküliséggel vagy a szennyvíz- és ivóvízhálózattal érvelt. Szerinte Kassa megyében hiányoznak a beruházások és az infrastruktúra, így az ottmaradásra való motiváció is.

"Ez a rész mindig feledésbe merül, és ezen szeretnénk változtatni. Készen állunk rá. Jó programunk, képviselőink és megyei szinten elért eredményeink vannak"

– tette hozzá.

Állítása szerint ha a szlovákiai magyaroknak jó, akkor a szlovákoknak, romáknak, ruszinoknak és más nemzetiségűeknek is jó lesz.

„Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy szeptember 30-tól a közösségnek és térségeinknek legyen képviselete a parlamentben”

– tette hozzá.

Ján Ivanecký, a Szövetség tagja szerint kérdéses, hogy helyes döntés volt-e a kormányzati ösztönzés a Volvo autógyártó cégnek a tervezett Valaliky ipari parkba történő beruházása kapcsán.

"Körülbelül 20 ezer eurót fektetett be a szlovák kormány egy állásra. Korábban is előfordult már, hogy az autógyártó cégeknek ukránokat, bolgárokat vagy románokat kellett felvenniük a képzett munkaerő hiánya miatt. Meggyőződésünk, hogy a kis- és középvállalkozóknak kellene hasonló támogatást kapnia”

– magyarázta, hozzátéve, hogy új munkahelyek teremtésekor vagy fontos újítások bevezetésekor az államnak segítenie kell őket, illetve adókedvezménnyel, projekt-társfinanszírozással vagy kedvezményes hitellel támogatnia kell őket.

A párt képviselői szerint a program további kiemelt pontjai közé tartozik a turizmus fejlesztése, a nők helyzete és egészsége, valamint az önkormányzati projektek finanszírozása.

"Ahol fejletlen az infrastruktúra, oda nem megy a kivitelező. Ahol kiváló infrastrukturális feltételek vannak, ott viszont már nincs elegendő munkaerő. Ezen a területen meg kell szüntetni a nagy különbségeket, és biztosítani kell ehhez szükséges forrásokat. Nem engedhetjük meg eurómilliárdokat küldjenek vissza Brüsszelbe a fel nem használt forrásként”

– jelentette ki Furik Csaba.

TASR/para