A Szövetség-választó, - szimpatizáns, - tag számára a párt minden cselekménye és megszólalása a párttal köthető össze

Ardamica Zorán | 2022. január 13. - 14:02 | Vélemény

Tudtommal nem született olyan döntés a Szövetségben, hogy az beszállna a magyarországi választási kampányba.

A Szövetség-választó, - szimpatizáns, - tag számára a párt minden cselekménye és megszólalása a párttal köthető össze
Mózes Szabolcs, Forró Krisztián és Sólymos László jelképes öklözése a Szövetség megalakulásának küszöbén - Paraméter-felvétel

Igaz, olyanról sem tudok, hogy egy-egy platform külön ne tehetné meg. Evidens viszont: a hazai politikai térben senki sem fogja a platformokat bármire alkalmas alibinek tekintetni. A külső szemlélő (aki nem Szövetség-választó, - szimpatizáns, - tag stb.) nem platform szinten értelmezi az infókat, hanem a párt szintjén. Számára a párt minden cselekménye és megszólalása a párttal köthető össze. Nem lehet majd azt mondani: de hát ezt nem mi csináltuk, hanem csak az izé, az egyik platform, amelyiket úgyis utáljuk, mert akármi…

Ezzel – félreértés ne essék – nem állítja senki, hogy ne lenne szükség platformokra (ahogyan egy családban is szükség van külön a szülők és gyermekek véleményére, férfiak és nők véleményére, húsimádók és vegetariánusok véleményére, otthon punnyadni vagy hegyet mászni vágyók véleményére). Ez azt jelenti, hogy ha a Tolvaj családból Tolvaj Pistike ellopja a szomszéd kertjéből a dinnyét, akkor nemcsak Pistike, hanem a Pistikét nevelő Tolvajék számítanak tolvajnak. A lopás ugyanis mindegyikükre bélyeget süt – noha ez nem szép, és nem is egészen igazságos, így van, mióta világ a világ. Mégpedig azért van így, mert egy család közösségnek számít, amely közösség a gyerekeket leszámítva önkéntes, amelyben az emberek egymást formálják, nevelik, közös döntéseket hoznak, tehát kollektív organizmusként működnek egymással és egymásért: szövetségben, szerelemben és szeretetben. Közös értékek mentén. Eszerint ítéltetnek meg.

Van kollektív felelősségük, viselik ezt a terhet. Nem mondhatják, hogy Pistike nem a család része. Csak akkor, ha száműzik, lemondanak róla, lelencbe vagy örökbe adják (de ilyet egy dinnye miatt nem tesz senki). Különben családként tartoznak bocsánatkéréssel és a lopott dinnyével a szomszédnak, majd pedig Pistikét is családként tartoznak megnevelni, példás módon, hogy mire felnő, tudatosítsa a saját felelősségét a család és a család becsülete iránt. Azt, hiszem, ez egy viszonylag általánosan elfogadott dolog a társadalomban, hagyományai ráadásul a konzervatív értékekkel vannak leginkább összhangban.

Ezért sem egészen érthető, hogy az MKP platformja nem elégedett meg a múltkori Fidesz melletti kiállással, hanem a figyelmeztető rosszallások, kellemetlen kérdések ellenében ismét beszáll a szomszéd ország kampányába: arra buzdítja híveit, hogy vegyenek részt a következő Békemeneten, mely ugyebár tagadhatatlanul és nyíltan a CÖF által rendezett fideszes kampányrendezvény lesz. Noha közel 700 ezres tervezett tömegével kiszámíthatatlanul alakulhat.

Anélkül, hogy most elkezdenénk firtatni az érintett magyarországi szervezetek, személyek és a rendezvény szélsőséges voltát – ezt ugyebár kétségtelenül megteszik majd a szlovák politikusok, amennyiben túl sok szlovák állampolgár vesz részt a Békemeneten – érdemes mindenkinek belegondolni, milyen hasznot hoz ez a Szövetségnek. Azon túl, hogy továbbra is elvárhatja egyik platformja a magyarországi támogatásokat, semmilyet, sőt. (Vagyis lesz egy árva dinnyéje, amely majd elfogy, de nem lesz a faluban becsülete.)

Azt nem hinném, hogy a Fidesz e cirkusz nélkül ne tudná: az MKP Platform hűséges hozzá.

Az viszont tuti, hogy a szlovákiai magyar politikai térben ez nem hoz választókat a pártnak, sőt sokakat eltántorít.

Az szintén biztos, hogy a szlovák politikai térben ez a cirkusz az egész Szövetség megítélését és koalíciós potenciálját csakis ronthatja. Már a demokrata oldalon… Tehát a platform Békemenet felhívása, értsd hűségnyilatkozata a Fidesz iránt Magyarország felé fölösleges, vagy ha megértően megengedőek (libsik…) vagyunk, akkor is csupán szimbolikus, nincs igazi tétje.

Belpolitikai szempontból viszont nemcsak haszontalan, hanem ártalmas is. Ezt próbálták sokan bár nyilvánosan, de diszkréten elmagyarázni már az első hajbókolásnál is. Tetszik érteni? Ha nem, fel kell készülni, mégpedig érvekkel, hogy amint a Szövetség többször egymás után 5 százalék körül lesz mérhető, vagyis releváns erővé válik, politikai riválisai (leegyszerűsítve a szlovák pártok) azonnal támadási felületet látnak majd az ilyen aktivitásokban.

Szerintem már most sokan kíváncsiak ezen érvek objektív súlyára.