A Szövetség/Aliancia jelszavai, képei és képmutatása

Ardamica Zorán | 2023. augusztus 17. - 19:07 | Vélemény

A szlovákiai magyar választót első nekifutásra (másodikra már ajjaj…) nyilván az a párt érdekli leginkább, amelyik a leghangsúlyosabban erőszakolja bele magát a szemébe, fülébe és más szerveibe… Vagyis a leghangosabban ígéri a szlovákiai magyarnak az olcsó, áfa-mentes hatósági áras tejjel és mézzel folyó Kánaánt.

A Szövetség/Aliancia jelszavai, képei és képmutatása
Paraméter-felvétel

Így aztán nem tekinthetünk el a Szövetség kampányjelszavainak, óriásplakátokon található „üzeneteinek” – ha nem is számba vételétől, de – felemlegetésétől.

Kezdetben volt a szlovák fociultrákat egy szerencsétlen fordítás révén meglepő My sme tu doma. Itthon vagyunk. A Všetci (értsd mindannyian) nemigen mentette a szitut…

Majd jött a Béke oldalán (de vajon melyik oldalán?) álló Biztos erő: a 150-edik induló. Annyira volt biztos, hogy egy párton belüli aláírás-hamisítási vád, illetve egy egyszerre két párttól induló jelölt véglegesen a másik párthoz pártolása miatti fölfelé bukásnak köszönhető átszámozás okán már nem volt biztos a 150. helye sem. Feltételezhetően örömteli lehetett Gyimesi komplett plakát-kampányát megismételni az új sorszámmal, biztos erő, lelkierő kellett hozzá. És pénz is. Na, a finanszírozás egy – vagy több – külön sztori. A félmilliós hitel eredete a Transparency International szerint kétes.

De sebaj, fő, hogy nincs semmi zavar és a párt gondolkodása konzisztens. Azaz izé… Pál Attila plakátja egyértelműen állítja, hogy Együtt erősek vagyunk! Még felkiáltójellel is nyomatékosítja a dolgot, szlovákul pedig helytelenül ý-nal lágy í helyett, nem lehet itt ellágyulni! Ez az erő-fétis elég erős az erősek között, ezek szerint. Oké, de mi az, hogy együtt? Hát nemrég szakadt szét a párt, kivált az egyik platform, csak írmagja maradt. Éppen hogy nincsenek együtt. Mire azonban megnyugodnánk, hogy az erő bizonyára mégiscsak velük van, kiderül, hogy tulajdonképpen elgyengültek. Ezt az elnök állítja, amikor kiírja a billboardra, hogy Legyünk újra erősek. Vagyis ha legyünk, akkor most nem vagyunk? El volnánk gyengülve, lágyulva, punnyadva? Vagy mégsem? Hát ez így elég elbizonytalanító. Forró is bizonytalan (vö. alább biztonság ígéretével): nem meri ugyanis odabiggyeszteni a felkiáltójelet. Ezek szerint Pál erősebb, de legalábbis bátrabb. Pedig Forró azt is kiírta, hogy Egységben a Szövetség. Mégis ennyire nem egységes erőviszonyok vannak? Annak ellenére, hogy nem bevándorlók vagyunk, hanem itthon?!

Aztán a rimaszombati fiatalember következett, hogyaszonygya: Itt az idő! Ennyi. De mire? Érik a szilva, le kell szedni? Vagy mi? Ja, és Korszerű egészségügyet! is vagy akar, vagy ígér, nem derül ki. Hát, ezzel egyetérthet bárki fia, nehéz lenne belekötni… És még: Teremtsünk biztonságot! Jó. Teremtsünk. Konkrétan? Válasz nincs. Bár a párt egyéb felületein említ egy csomó ellenséget, bizonyára azokat kell medvecsapdába csalni, és kész is a biztonság, hiszen egységben erősödve hajrá meg minden.

Ugyancsak említésre méltó a Gyimesi-Pálinkás-Nagy trió három jelszava: Család. (igen, pont a végén) Tolerancia. (igen, pont a végén) Biztonság. (igen, pont a végén). Szóval még egy becsípődés az erő és az egység mellett: a biztonság. Ahhoz képest, hogy az egész párt a Fidesz oroszbarát politikáját fújja, amelynek következtében a szomszéd ország már nem egy nehezen, de mégis Európához felzárkózni akaró, számos hibával rendelkező Ukrajna lenne, hanem egy emberiesség elleni bűntettekről híres, gyilkos rezsim, amely csak az utóbbi másfél évben óvatos statisztikák szerint is 10 000 civil embert gyilkolt meg ok nélkül csak Ukrajnában. Hát, ha szerintük ez a biztonság, akkor tényleg legyünk erősek.

Tekintettel az urak családtagjaira (jelenlegiekre, előzőekre vagy majdaniakra) úgy illik, hogy a Család. jelszót itt inkább ne firtassuk, pont. Hiszen az valóban fontos érték, nem ízléses dolog az sem, amit Kollár művel. A jelöltek hozakodtak elő vele, de: pont. Élhessen mindenki szép családban, ahol boldog. Még akkor is, ha ez a párt ezt jelszavával ellentétben nem szeretné. Pl. egy hölgy ismerősöm ma Szlovákiában nem veheti feleségül a barátnőjét, és a Szövetség ezen nem is akar változtatni. És itt jön a Tolerancia. jelszava.

Jelszónak kiváló. De lássuk csak, kivel szemben ellenséges a Szövetség. Kivel szemben nem toleráns. A politikusok, jelöltek egyéb megnyilvánulásaiból is evidens, hogy vagy nyíltan, vagy burkoltan kirekesztenék, vagy

egyenesen gyűlölik a liberálisokat, a progresszíveket, a Híd politikusait, a mainstreamhez sorolható médiát, a menekülteket, az LMBTQ közösséget, a színes bőrűeket, a muszlimokat/nem keresztényeket, a bankokat, az USA-t, Sorost és a nyitott társadalmat, mindenkit, akik nem az ő Orbántól vagy Ficotól vagy éppen legújabban akár Uhríktól csaklizott kottájukból játsszanak.

Toleránsak viszont a szélsőjobbal, a szélsőballal, a populistákkal, a bigott és kirekesztő klerikalizmussal, a provincializmussal, Ficóval, Putyinnal, na meg a képmutatással mint olyannal. Pont.

Azaz inkább felkiáltójel!