„A szövetségi rendszerek bennünket, szlovákiai magyarokat is védenek"

2022. február 9. - 15:49 | Belföld

A Szövetség Híd platformjának képviselője, Rigó Konrád és a Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt is reagált a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodás parlament általi jóváhagyására.

„A szövetségi rendszerek bennünket, szlovákiai magyarokat is védenek"
Fotó: TASR

Rigó Konrád a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, a kialakult helyzet már rég nem arról szól Szlovákiában, hogy amerikai segítséggel fel akarjuk-e újítani a reptereket, vagy hogy jönnek-e amerikai katonák.

„Egészen egyszerűen megkérdőjeleződött az elmúlt hetekben az ország hovatartozása. A parlamentben a bunkóság átvette a szerepet és eluralkodott a káosz. Ebben a pillanatban nekünk, szlovákiai magyaroknak talán még fontosabb, hogy 2004 óta, amióta az EU és a NATO tagjai lettünk, még jobban kiálljunk az európai értékek mellett. Ugyanis mi, szlovákiai magyarok értékeink, de érdekeink mentén is európaiak vagyunk. Több mint ezer éve élünk Európában, és a kultúránk és a történelmünk is Európához köt. Számunkra teljesen idegen a bizánci önkényuralom vagy a keleti típusú autokrácia. Bennünket az Európai Unió és az Európában szokásos írott és íratlan szabályok védenek” – mondta, majd hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy nem kell konstruktívan kritizálni az Európai Uniót, mint például a kisebbségi jogok területén.

„Azt is látni kell, hogy a szövetségi rendszerek, mint az Európai Unió, de leginkább a NATO, védenek minket. Igen, védenek minket, szlovákiai magyarokat is, mert azt tudni kell, hogy bárhol, bármilyen katonai konfliktus kialakul, akkor abban mindig először a kisebbség, a leggyengébb a legnagyobb vesztes. Úgyhogy számunkra ezért is fontos ez” – folytatta és egyúttal megjegyezte, a szövetségesek mellett való kiállás nem azt jelenti, hogy feladjuk az értékeinket és feladjuk önmagunkat.

„Pont ellenkezőleg, ezek a demokratikus, nyugati típusú katonai szövetségek biztosítanak nekünk egyenlő jogokat, és ezek garantálják azt, hogy megmaradjon a kultúránk, hogy biztonságban legyen az életünk, és az értékeinket is megvédhessük úgy, ahogy azokat ismerjük a mai napon. Ebben kell egymást megerősítenünk ezekben a napokban, és erre kell gondolnunk, amikor nagy valószínűség szerint a következő napok és hetek még nagyobb turbulenciákat fognak okozni a szerződés kapcsán” – zárta a korábbi kulturális államtitkár.

A Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt is üdvözli a parlament mai döntését az együttműködési szerződésről, de egyúttal aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy „a parlamentben megkérdőjeleződött Szlovákia külpolitikai irányultsága”.

„Mindez egy olyan szerződés kapcsán, amit a NATO legerősebb, vezető tagállamával kötöttünk, és amilyennel Szlovákián kívül már minden volt szocialista EU-tagállam rendelkezett, beleértve Magyarországot is. A hatalomba való visszatérés érdekében a teljes parlamenti ellenzék gátlástalanul minden eszközt bevetve kockára tette országunk nyugati orientációját, s ezzel a demokratikus berendezkedést, a piacgazdaságot és a jogállamot is. Ráadásul olyan botrányos módszerekkel és stílusban, ami minden korábbinál alacsonyabb szintre vitte le a politikai kultúrát” – közölte Simon, egyúttal emlékeztetve arra, hogy a Smer és a Hlas egy olyan szerződést támadnak, amelyet korábban maguk készítettek elő.

„Most ebben is 180 fokos fordulatot tettek, és végleg csatlakoztak az extrémista erőkhöz – a szélsőbal és a szélsőjobb újra egymásra talált, barátságuk már az általuk kínált alternatíva, egy lehetséges következő kormány előképe, amely újra a szakadék felé vezetné Szlovákiát. Továbbá felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Maroš Žilinka főügyész, akinek apolitikusnak kellene lennie, politikusként viselkedik, beavatkozik a külügyekbe és keleti diktatórikus irányba igyekszik befolyásolni a hazai politikát” – emelte ki.

Simon Zsolt szerint a Magyar Fórum számára megkérdőjelezhetetlen az EU és NATO tagságunk, vagyis a nyugati orientáció, akárcsak a demokrácia, a piacgazdaság és a jogállam. „Ezek olyan elvi kérdések, ahol nincs helye kompromisszumnak: a nyugati orientáció nem lehet alku tárgya” – zárta.

Mint ismert, szerdán jóváhagyta a parlament a Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodást. A 140 jelenlévő képviselő közül 79-en szavaztak mellette, 60-an ellene. A megállapodást még ratifikálnia kell a köztársasági elnöknek.


(parameter)