A szovjet idők óta példátlan orosz flottagyakorlat kezdődött a Csendes-óceánon

2021. június 10. - 16:24 | Külföld

A szovjet idők óta példátlan gyakorlatot kezdett az orosz csendes-óceáni flotta, mintegy húsz hadihajó és tengeralattjáró részvételével - közölte csütörtökön az orosz védelmi miniszter.

A szovjet idők óta példátlan orosz flottagyakorlat kezdődött a Csendes-óceánon
-illusztráció- (Fotó: AP)

A tárca szerint a flotta taktikai hajócsoportjai mintegy négyezer kilométert tettek meg az állomáshelyüktől, és a Csendes-óceán kijelölt térségében gyűltek össze kiképzési feladatok végrehajtására.

A gyakorlaton részt vesz a Csendes-óceáni flotta zászlóshajója, a Varjag rakétahordozó cirkáló, az Admiral Pantyelejev irányított rakétafegyverekkel felszerelt nagy tengeralattjáró-elhárító hajó, a Marsal Saposnyikov fregatt, a Gromkij, a Szoversennij és az Aldar Cidenzsapov korvett, a Marsall Krilov mérőhajó, valamint több logisztikai támogató hajó.

A manőverekbe mintegy húsz repülőgépet vontak be, köztük egyebek között nagy hatótávolságú tengeralattjáró-elhárító Tu-142MZ típusú és nagy repülési magasságú MiG-31BM típusú elfogóvadász és felderítő gépeket.

Az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottájának tengeralattjáró-parancsnoksága pénteken jelentette be, hogy Agile Dagger 2021 kódnéven gyakorlatot folytat.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a csendes-óceáni flotta légvédelmi erőinek egy Szu-35-ös vadászgépe az amerikai légierő egyik RC-135-ös hadászati felderítő repülőgépét kísérte az óceán fölött. A tájékoztatás szerint határsértés nem történt.

(MTI)