A szovjet katonai sírok gondozása csak álca, Szlovákiában is aktívak az orosz kémek

2021. április 19. - 09:47 | Belföld

Szlovákia is hasonló probémával küzd, mint Csehország, az ország méretéhez képest aránylag túl sok az orosz diplomata az országban. A Szlovák Titkosszolgálat szerint náulunk is aktívak az orosz kémek, elsősorban a fegyvereink, az atomenergia és az ország képviselői érdeklik őket, miközben a szovjet katonai sírok gondozását csupán álcának használják.

A szovjet katonai sírok gondozása csak álca, Szlovákiában is aktívak az orosz kémek
A prágai orosz nagykövetségnél (Fotó: TASR)

Tavaly a Denník N-nek adott interjújában beszélt az orosz titkosszolgálatok szlovákiai működéséről Vladimír Pčolinský akkori SIS-elnök. Elmondta, hogy Szlovákiában is történnek hackertámadások orosz háttérrel, az orosz titkosszolgálatokat pedig elsősorban a fegyverzet, az atomenergia és az ország képviselői érdeklik. Tavaly három orosz diplomatát utasított ki a Matovič-kormány Szlovákiából, ennek kapcsán Pčolinský azt mondta, hogy amivel foglalkoztak, annak nem épp diplomáciai jellege volt.

"Oroszország érdeke nem egy szilárd NATO és EU, a mi érdekünk pedig az övékével ellentétes. Információkat gyűjtenek arról, mit teszünk a NATO tagországaként, mit tesznek a diplomatáink és a kulcsfontosságú posztokat betöltő képviselőink, milyen a fegyverzetünk, taktikai terveink, hogy néz ki a határvédelmünk és milyen a biztonsági erőink belső összetétele, illetve a hangulat azokon belül" - fogalmazott Pčolinský.

A SIS az előző kormányok alatt is tájékoztatott az orosz titkosszolgálati tevékenységről. 219-ben például azt közölték, hogy a kémek általában diplomáciai álcával tartózkodnak Szlovákiában, és megpróbálnak beszivárogni a biztonsági erőkhöz vagy a központi állami szervekhez, hogy együttműködőket keressenek az energetikai és katonai területeken. Közjogi méltóságokhoz közel álló személyeket is megkörnyékeznek.

Egy 2018-as SIS jelentésből idézve pedig a Denník N azt írta, hogy Oroszország érdeke a szlovákiaiak oroszokkal, kultúrájukkal s politikájukkal szembeni szimpátiájának fenntartása, odahaza pedig azt a benyomást keltik, hogy Szlovákia közeli szövetségesük.

A cseh lépésekre, illetve az orosz válaszra reagálva a SIS most azt közölte, itthon is megtették a szükséges intézkedéseket.

Jaroslav Naď (OĽaNO) honvédelmi miniszter már tavaly arról beszélt a cseh Respekt c. lapnak, hogy az orosz kémek Szlovákiában is éppoly aktívak, mint Csehországban.

"Sok innovatív elemet alkalmaznak. A nagykövetség keretin belül számos specialistájuk dolgozik, akik például azzal álcázzák magukat, hogy a szovjet katonai sírok gondozásával foglalkoznak, noha ennél jóval szélesebb körű tevékenységet folytatnak a NATO-tagországok területén"

- szögezte le, hozzátéve, Vlagyimir Putyin célja, hogy az ellenségeskedés lehetőségeit keresse, és belülről bomlassza az EU-t és a NATO-t félrevezetéssel, hibrid tevékenységgel, illetve kémtevékenységgel.

A miniszter emlékeztetett, az ügynökök általában a katonai attasé alatt, diplomáciai védettséggel tevékenykedhetnek, nemcsak nálunk, de a szomszédos országokban is.

Csehországban erről már vita is folyt, de Szlovákiában is aránylag magas az orosz nagykövetségen dolgozók száma, például a kínaihoz vagy az amerikaihoz hasonlítva. A Denník N szerint tavaly 45 volt a szlovákiai orosz diplomaták száma, emellett a nagykövetségnek és a konzulátusnak további 30 dolgozója van, akik a diplomáciai listákon nincsenek rajta. A nagy részük viszont valószínűleg kémtevékenységet folytat.

Naď a csehek becslésére, miszerint náluk a diplomaták harmada vélhetően a titkosszolgálatnak dolgozik, azt mondta, hogy nem látja okát annak, hogy nálunk ez miért ne lenne ugyanígy.

(Denník N)