A Szputnyik-kalamajka újabb felvonása: a kezelőorvosok "megússzák", már az állam vállalja magára a felelősséget

2021. június 4. - 14:34 | Belföld

Az egészségügy-minisztérium javította a nem regisztrált Szputnyik V vakcina gyógyászati felhasználására kiadott eredeti engedélyt.

A Szputnyik-kalamajka újabb felvonása: a kezelőorvosok "megússzák", már az állam vállalja magára a felelősséget
Fotó: TASR - illusztráció

Az eredeti változat, amelyet márciusban írt alá Marek Krajčí (OĽANO), az előző miniszter, pontatlan adatokat tartalmazott a gyógyszer csomagolását illetően. A javítás azért is szükséges, mert módosult a gyógyszerekre vonatkozó jogszabály. A TASR hírügynökséget a tárca kommunikációs osztálya tájékoztatta pénteken.

"Az engedély eredeti formájában azt mondta ki, hogy nem regisztrált gyógyszer alkalmazása esetén a kezelőorvos vállal minden felelősséget. Ez a rendelkezés a jogszabály módosítása miatt már nem aktuális. Az új szabályozás értelmében az állam vállalja magára az esetleges felelősséget" - közölte a minisztérium.

A nem regisztrált Szputnyik V vakcinával való oltásra kedd óta lehet regisztrálni és szerdáig háromezren érdeklődtek a lehetőség iránt. A védőoltást Losoncon, Pozsonyban, Nagymihályon, Érsekújvárban, Humennén, Bajmócon, Pöstyénben és Zsolnán adják majd be. Szlovákiában az első személyt várhatóan június 7-én, hétfőn oltják be az orosz vakcinával, amelyiknek a beszerzése március elején kormányválsághoz, majd kormányátalakításhoz vezetett.

(TASR/para)