A „Szputnyik-ügynök” Matovič megint hátba szúrta a szlovákiai tudományos intézményeket, és az oroszokat védte, Orbánnal is tárgyal

2021. április 9. - 14:30 | Belföld

Sajtónyilatkozatban állt ki a szlovák pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes egy orosz állami befektetési alap érdekei mellett. Igor Matovič azt kifogásolta, hogy egy szlovák állami intézmény, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠUKL) nyilvánosságra hozta a Szlovák Tudományos Akadémia laboratóriumában végzett vizsgálat eredményeit. Emellett úgy érzi, hogy a vakcinát, mint hibrid fegyvert éppen ellene használták fel. Matovič bejelentését végigasszisztálta a Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter is. A ŠUKL-t eddig csak Ján Mikas országos tisztifőorvos védte meg.

A „Szputnyik-ügynök” Matovič megint hátba szúrta a szlovákiai tudományos intézményeket, és az oroszokat védte, Orbánnal is tárgyal
Fotó: TASR

Rövid nyilatkozatot tett csak Igor Matovič pénteken délelőtt, a csütörtöki moszkvai útja után, ami szerinte eredményes volt. Az eredményt számára az jelenti, hogy az orosz gyártó nem csapta be az ajtót Szlovákia előtt, és habár visszaköveteli az eddig leszállított 200 ezer Szputnyik V vakcinát, de a későbbiekben, esetleg még szállíthat Szlovákiának. „Tegnap Moszkvában voltam, egyetlen céllal, hogy elérjem: továbbra is nyitva maradjon az ajtó – mondta pénteken Matovič. – Ezt sikerült elérnem.”

Ahol 90 professzor dolgozik

Szerinte az orosz fél teljesen jogosan háborodott fel azon, hogy Szlovákia megpróbálta leellenőrizni, hogy mi van a Szputnyik V feliratú üvegcsékben.

„Hogyan éreznénk magunkat mi, ha a vakcina gyártójának a helyében lennénk? – tette fel a kérdést Matovič.

Úgy véli, ilyet nem lehet tenni egy gyártóval, főleg nem a Gamalejával „amelyik 130 éve gyárt vakcinákat”, és ahol legalább „90 professzor dolgozik”.

A Szlovák Tudományos Akadémia szakmai hozzáértését már nem kezelte ilyen óvatosan. A másik kifogása ugyanis az volt, hogy Szlovákia, pontosabban az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠUKL) nem akkreditált, OMCL tanúsítvánnyal nem rendelkező laboratóriumban vizsgáltatta ki az orosz vakcinát. Azt Matovičot nem tette hozzá, hogy ő és a volt egészségügyi minisztere, Marek Krajčí volt az, aki a ŠUKL-t megbízta, hogy mielőbb ellenőrizze a vakcinát. Akkor még szó sem volt arról, hogy milyen laboratóriumban.

A volt kormányfő az oroszokat sajnálja

Matovič szerint ugyanis a legfontosabb oka a szerződésbontásnak , hogy az orosz fél rendkívüli módon károsultnak érzi magát azzal, hogy a ŠUKL a vakcina ellenőrzését nem regisztrált laboratóriumra bízta, miközben a volt kormányfő szerint maga a ŠUKL is jól tudja, hogy a vakcinát az unióban csak OMCL jogosítvánnyal bíró laboratórium ellenőrizheti.

„A nem regisztrált laboratórium eredményei elárasztották az egész világot, és rendkívül megkárosították a Szputnyik V vakcina jó hírét a világsajtóban” – panaszkodott az oroszok nevében Matovič.

A Szputnyikot a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja vizsgálta, amely igaz, hogy nem rendelkezik OMCL besorolással, de Szlovákia legszínvonalasabb labboratóriuma. OMCL tanúsítvánnyal pedig maga a ŠUKL rendelkezik. A hivatal a vizsgálatra hivatkozva állítja, hogy a Szlovákiába szállított vakcina nem azonos azzal, mint amit a például a Lancet orvosi szakfolyóiratban véleményeztek.

A vakcinára szerinte mindenképpen szüksége van Szlovákiának, mivel a lakosság jelentős része csak ezzel szeretné beoltatni magát. „Szlovákiában a felmérések szerint mintegy 500 ezer ember csak a Szputnyikkal lenne hajlandó beoltatni magát – mondta Matovič. – A kollektív immunitás eléréséhez szükség van erre az 500 ezer emberre. Ha nem hagyjuk beoltatni őket ezzel, akkor 2030-ig fogunk itt küzdeni a COVID-dal.”

A Szputnyik V Matovič szerint is hibrid fegyver, csak ellene használják

Azt már ő is elismerte, hogy a Szputnyik V egy hibrid fegyver, de szerinte ezt ellene használták fel mások. „Sajnos megmutatkozott, hogy az orosz vakcinának Szlovákiában rendkívül sok, nagyon magas pozícióban lévő ellensége van, és megtettek mindent, hogy elállják a vakcina felhasználásának útját” – jelentette ki Matovič.

A volt kormányfő szerint a vakcinát ellene és Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter ellen használták fel.

„Időközben felhasználták ezt a vakcinát, mint úgynevezett geopolitikai fegyvert a hibrid háborúban arra, hogy leváltsák az egészségügyi minisztert, és engem is a miniszterelnöki posztról” – panaszolta a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese.

A Szputnyikot Ivan Korčok külügyminiszter nevezte az oroszok hibrid fegyverének, amivel meg akarják osztani az Európai Unió tagállamait. A március eleji szlovákiai behozatalkor a vakcina gyártója még nem kérvényezte a Szputnyik V engedélyezését az unión belül. Azóta ezt már megtette, de a vizsgálatnak még nincs eredménye.

Lengvarský csak figyelt

Vladimír Lengvarský új egészségügyi miniszter szó nélkül végigállta Matovič bejelentését, majd két mondat erejéig ő is megszólalt. „Tudjuk, hogy van érdeklődés a Szputnyik V iránt, azt is, hogy egy nagy csoport csak erre a vakcinára vár, ezért kötelességünk ezt az anyagot biztosítani – jelentette ki Lengvarský.

Majd hozzátette, hogy csak ellenőrzött vakcinát fog engedélyezni Szlovákiában. „Az egészségügyi minisztérium az oltás biztonságát és az egészség védelmét figyelembe véve csak olyan vakcinát fog javasolni, amely átesik a standard engedélyezési eljáráson egy tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumban vagy rendelkezik az EMA engedélyével” – jelentette ki a miniszter.

A minisztérium hatáskörébe tartozó ŠUKL-t azonban nem védte meg.

Mikas viszont kiállt a ŠUKL mellett

Kormányzati körökből egyelőre csak Ján Mikas országos tisztifőorvos védte meg a ŠUKL-t.

„Ez nem helyénvaló kijelentés egy magas rangú állami képviselő szájából. Nem helyénvaló ilyen kijelentésekkel rágalmazni embereket”

– véleményezte a kormányfő nyilatkozatát Mikas a Sme.sk számára. Szerinte a ŠUKL megtett mindent, amit tehetett, figyelembe véve a korlátozott lehetőségeit, hogy minél több információt a Szputnyik V-ről, hogy felelősségteljes határozatot tudjon kiadni.

Matovič Moszkva után Budapestre ment

A pénzügyminiszter feltehetően pénteken délután találkozik Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A találkozó pontos időpontja még nem nyilvános, a téma a vakcina lesz. „Megyek Budapestre tárgyalni a külügyminiszterrel és Orbán Viktorral, ez is a vakcinákról szól majd, és nemcsak a Szputnyik V-ről” – mondta szűkszavúan a volt kormányfő. A találkozó pontos időpontja nem ismert.

- lpj -