A Szputnyik V vásárlása miatt kilép a kormánykoalícióból a Za ľudí egyik képviselője

2021. március 1. - 19:08 | Belföld

Tomáš Valášek (Za ľudí) kilép a kormánykoalícióból és lemond az európai ügyekért felelős bizottságban betöltött pozíciójáról.

A Szputnyik V vásárlása miatt kilép a kormánykoalícióból a Za ľudí egyik képviselője
Fotó: TASR

Valášek azt követően jelentette be lemondását, hogy Igor Matovič közölte: Szlovákia kétmillió darab Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát vásárol Oroszországtól.

A képviselő a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott bejegyzésében közölte, hogy már régóta jelezte, alapvető gondja van azzal, ahogy a koronavírus-járvány ellen harcolnak.

„Az emberek meghalnak és elveszítik a bizalmukat azzal kapcsolatban, hogy a kormány tudja, mit csinál, és kivezeti őket a krízisből. Ezért nyíltan kijelentettem, hogy távoznia kellene az egészségügyi miniszternek, helyét pedig egy profinak kellett volna átvennie”

– jegyezte meg Valášek.

A képviselő szerint ahelyett, hogy a miniszterelnök levonta volna a felelősséget, a „nem hitelesített orosz vakcinákat kezdte hajszolni”.

„Nem Igor Matovič az egyetlen, akinek eszébe jutott a vakcinák hiányát a Szputnyikkal lefedni. De olyan normális országok, mint például Németország és Ausztria, saját állampolgárainak egészségét és a közös európai egyezséget tiszteletben tartva nem döntöttek az Európai Gyógyszerügynökség beleegyezése nélkül. Nem azért, mert azt gondolják, hogy a vakcina biztonságos vagy sem, hanem azért, mert mi ma nem tudjuk, hogy az-e. Csak Magyarország és Szlovákia lépett be a szégyen csarnokába”

– áll Valášek bejegyzésében.

A képviselő közölte: nem tudja megállítani Matovičot, azt viszont meg tudja akadályozni, hogy az ő nevében cselekedjen. Ezért kilép a kormánykoalícióból és lemond az európai ügyekért felelős bizottságban betöltött pozíciójáról.


-para-