Sztráda kell nekünk vagy gettó?

Az az infó megvan, hogy Menyhárt József, és a Magyar Közösség Pártja keményen beleáll az R2-es – a magyarlakta Gömört is átszelő - gyorsforgalmi út megépítéséért folyó kvázi bunyóba?

Sztráda kell nekünk vagy gettó?
Illusztráció

Ugyanakkor a fiatalúr azért is rinyált már, hogy Dél-Szlovákia leendő sztrádái tulajdonképen közveszélynek teszik ki a szegény, árva szlovákiai magyarokat. Ha ugyanis megépülnek, ezek a közutak lesznek a magyarok szlovákok általi fölfalásának eszközei. Vagyis úgymond, sztrádákon, gyorsforgalmi utakon nyomulhatnak majd be a szlovákiai magyarok közé az idegen szlovákok. Hogy asszimilálják őket, szlovákokat csináljanak belőlük…. A Csallóközt ellepő szlovák migránsok nevezetesen.

Akkor most mi is a pálya tulajdonképpen? Sztráda kell nekünk vagy gettó?

Előbbivel ellentétben az utóbbi, vagyis a gettó nyilván előnyösebb az olyan „politikusok” számára, akik csak önmaguk és idomított híveik szagát képesek elviselni, akik meg esetleg „mások”, azoktól be vannak szarva…

Megmondom, hogy mi van: Most éppen sztráda kell, mert úgy jött le a kormánykoalíció színpadáról, hogy bizonyos kormányközeli hivatalnokok nem lelkesednek az R2-es gyorsforgalmi útért. Az egyelőre nem világos, a kormányfő, Robert Fico susog-e nekik, vagy koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko kavar. Annyi biztos, hogy a másik koalíciós párt, a Híd elnöke, Bugár Béla, és szakminisztere, Érsek Árpád berágott ezen. Ellenkező esetben mit kerestek volna az R2-esért tüntető emberek között?

Hogy Bugár ott fenyegesse meg nyilvánosan koalíciós partnereit az elfogadásra váró állami költségvetés megtorpedózásával az R2-es megkérdőjelezése miatt!

Per pillanat tehát tulajdonképpen nem lenne semmi látnivaló. Mert végre egy húron látszik pendülni a Híd meg az MKP.

Csakhogy a dolog korántsem ilyen gömbölyű. A hosszú évek óta parlamenten kívül vergődő, a politikai süllyesztőben önmagukat kereső MKP-s „politikusok”, - nem beszélve a zaccról! - mintha szégyellnék, hogy akadt végre valami közös, a szlovákiai magyar „közösség” érdekeit szolgáló cél.

Ezért kell most azon rugózniuk, hogy Béláék önmaguk ellen tüntettek…

Miközben csak annyi történt, hogy Bugárék a napi politizálás hétköznapi eszköztárából elővették a zsarolás, finomabban szólva, a nyomásgyakorlás bunkósbotját. Illetve élére álltak egy olyan helyi kezdeményezésnek – az R2-ért szervezett tüntetésről van szó –, amely Dél-Szlovákia lakosságát, egyszersmind őket támogatja bizonyos kormánykörökkel szemben.

Csak annyi történt tehát, hogy az asztalra csaptak.

Nem érdekes, hogy épp az az irigy, sértődött, de leginkább tanácstalan és tehetetlen gittegylet forgatja a szemét, nyáladzik emiatt, amelynek lényege hosszú évek óta a minél rosszabb annál jobb elve szerinti konstans vagdalkozás?

De lesz itt még más is. Mérget lehet rá venni, ha elkezdik építeni az R7-est vagy az R2-est, az lesz majd a rizsa, hogy vannak rajtuk lehajtósávok. Amiken a nemzetáruló, libsibérenc, sorosista Béla meg az Árpi miatt hordják majd be kamionokokkal magyarjaink közé az asszimilációt, meg az autonómiagátló pirulákat… Ha pedig nem lesz lehajtósáv, és dől majd a lé a szlovmagyaroknak a kisebbségi kulturális alapból is, meg Dráfi Matyi bácsi lesz a szlovák köztársasági elnök, attól kapnak majd hülyét egyesek, miért nincsen Pozsonyban lovasszobra Duray Miklósnak és miért nem csatlakozik Orbán királyságához provinciaként Szlovákia…

Hát nem gáz ez???