Sztrádaépítés vágta tönkre az otthonukat, Keszegfalva mellett viszont újat kaptak

2022. május 19. - 13:28 | Régió

A pozsonyi D4-es körgyűrű építése miatt szűnt meg azoknak a védett madaraknak az otthona Jarovce és Pozsonyivánka között, amelyeket a közelmúltban a Keszegfalva mellé költöztettek, amit földmunkákkal körbezártak, hogy ne férjenek hozzájuk illetéktelenek.

Keszegfalva mellett a Vág két holtágát, a Füzest és a Konkolit még az elmúlt évszázad 60-as éveiben vízgazdálkodási munkálatok és töltésépítés során vágták el a folyótól, a töltést viszont nemrég ismét feltúrták, hogy körbeöleljék az általuk bezárt területet Ezáltal száraz lábbal már senki sem érkezhet meg oda - számolt be róla a Joj TV.

"Ezeknek a munkálatoknak a célja, hogy költőhely létesüljön a fehérfarkú rétisas és a fekete gólya számára" - nyilatkozta a Dunai ártéri erdők természetvédelmi területet kezelő szervezet munkatársa, Kristián Bača.

A munkálatokat a vízgazdálkodási vállalat végezte. Marián Bocák szóvivő ennek kapcsán kifejtette, hogy a két holtág összekötésével összefüggő vízfelület jött létre. A kompenzációs intézkedések keretében mintegy 20 ezer fát is kiültettek a 10 hektáros területen, többnyire fekete nyárfákat, fűzfákat de kocsányos tölgyeket is, melyeket ideiglenesen kerítéssel zártak körbe.

Bača szerint szerették volna elérni, hogy a szigeten korlátozódjon az emberek jelenléte. Hozzátette, horgászok is gyakran jártak oda, és ugyan ez az ő tevékenységüket nem fogja korlátozni, autóval már nem mehetnek oda.

(Noviny.sk)