Sztrájkkészültséget hirdetett a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, félárbocra eresztették a zászlókat

2022. május 19. - 13:56 | Belföld

Csütörtökön sztrájkkészültséget hirdetett a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). A társulás felszólította az önkormányzatokat, hogy szakítsák meg vagy korlátozzák a kommunikációt a központi államigazgatási szervekkel, a hatásköreiket pedig csak addig az időpontig gyakorolják, ameddig az állami támogatások pénzügyileg fedezik azokat, és szimbolikusan eresszék félárbocra az önkormányzati zászlókat a községi és a városi hivatal épülete előtt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának igazgatója.

Sztrájkkészültséget hirdetett a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, félárbocra eresztették a zászlókat
Fotó: TASR

A sztrájkkészültség oka a pénzügyminisztérium önkormányzatokat érintő törvénytervezetei és az, ahogyan az állam hosszú ideje bánik az önkormányzatokkal. A sztrájkkészültség alatt a városok és falvak önkormányzata folyamatosan tájékoztatni fog arról, milyen szociális és gazdasági hatásai lesznek a pénzügyminisztérium által kidolgozott terveknek. Emellett az önkormányzatok csak addig fogják ellátni a rájuk ruházott hatásköröket, amíg azok költségeit az állam fedezi. „Azaz pontosan a költségvetési szabályokról szóló törvény szerint” – tette hozzá Kaliňák.

Június végéig félárbocon maradnak az önkormányzatok zászlói. Az önkormányzatok elsődlegesen az önkormányzati feladatokat fogják finanszírozni, a többi hatáskörüket csupán a nekik folyósított anyagi források erejéig látják el.

Továbbá megszakítják vagy korlátozzák a kommunikációt a központi államigazgatási szervekkel az általuk szükségesnek ítélt időszakra. „Mindaddig, amíg a kormány nem mutat tárgyalási hajlandóságot a ZMOS 32., rendkívüli közgyűlésén elfogadott követelésekről” – folytatta Kaliňák.

Megerősítette, hogy a ZMOS folytatja az országos sztrájk előkészítését és azt június 30-a után ki is hirdeti, ha addig nem teljesülnek a követelései.

„Ha az állam továbbra is pofozógépnek fogja tekinti az önkormányzatokat és nem kezeli őket egyenrangú partnerként, akkor az állam által megrendelt, de meg nem térített szolgáltatások elvégzését a Pozsonyi Járási Hivatalra hárítjuk” – jelentette ki Michal Drotován, Pozsony Récse (Rača) városrészének polgármestere.

Leszögezte, hogy mindez nem fogja érinteni az oktatást és a szociális szolgáltatásokat, azokat teljes mértékben működtetni fogják. „Azt akarjuk, hogy a lakosság minél kevésbé, az állam pedig a lehető legnagyobb mértékben érezze meg a sztrájkkészültség hatásait” – magyarázta.

A megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 szintén támogatásáról biztosította a ZMOS-t, a sztrájkhoz pedig csatlakozni akar a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) is. „A tervezett intézkedések megsemmisítőek az önkormányzatokra nézve, ellehetetlenítik a lakosság igényeinek kielégítését. Az állam nem kezeli partnerként az önkormányzatokat” – jelentette ki Daniela Piršelová, az ÚMS szóvivője.


TASR