Sztrájkkészültséget jelentettek be az orvosok, összeomlás fenyegeti a szlovák egészségügyet

2022. április 5. - 13:52 | Belföld

Az orvosi szakszervezeti tagok sztrájkkészültséget jelentettek be. Úgy döntöttek, hogy ha a kormány nem tesz semmit az egészségügy széthullása ellen, radikális módon reagálnak a kialakult helyzetre. Ezt az Orvosi Szakszervezet (LOZ) képviselői jelentették ki a keddi sajtótájékoztatójukon.

Sztrájkkészültséget jelentettek be az orvosok, összeomlás fenyegeti a szlovák egészségügyet
Fotó: TASR

A szakszervezeti képviselők bejelentették, hogy amennyiben semmi nem változik, fontolóra veszik a kórházi túlórák megszüntetését és a tömeges felmondás beadását.

„Egy országos felmérés alapján választottuk ezt az utat, amelyet a kórházak orvosai körében készítettünk” – tették hozzá.

Az orvosi szakszervezetek képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány a többszöri figyelmeztetések és a hosszas egyeztetések ellenére sem oldja meg az egészségügyben kialakult helyzetet. Arra figyelmeztetnek, hogy ha nem gondoskodnak azonnali megoldásról, az év folyamán megbénulhat a kórházak működése.

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy kormányunk hatékony módot találjon arra, hogy megmentse a szlovákiai egészségügyet a személyzeti összeomlástól. Nem értünk, hanem a betegekért" - mondta Peter Visolajský, a LOZ vezetője.

Visolajský szerint a további lépések főként a kormány reakciójától függnek. „Ebben a pillanatban abban reménykedünk, hogy egyik forgatókönyv sem valósul meg, és a kormány elkezd foglalkozni a kórházak helyzetével” – mondta, majd hozzátette: ha semmi sem változik, akkor júniusig döntenek a következő lépésekről. Mint mondta, megközelítőleg háromezer orvos aláírta a nyilatkozatot, akik készek felhagyni a túlórákkal a kórházakban. Az esetleges tömeges felmondás kérdéséről az elkövetkező időben fognak tárgyalni.

Az orvosi szakszervezetnek nyolc javaslata, illetve követelése van, amit elengedhetetlennek tart a szlovákiai kórházak állapotának javulása érdekében. Főként a kórházakat érintő pénzügyi támogatásokról, az egészségügyi biztosító rendszerének reformjáról, az orvosok értékeléséről, illetve a nővérek béremeléséről van szó.

TASR