Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen a bozóttűz miatt

2020. január 31. - 07:40 | Külföld

Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen a bozóttűz miatt
Fotó: FBC News  

„A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban” - közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere.

Mint mondta, az Ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító, orroral-völgyi bozóttűz 18 500 hektárt, vagyis a közigazgatási egység területének csaknem 8 százalékát már felperzselte, s most a lakóterületeket fenyegeti.

„Ez a tűz nagyon kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné válhat”

- hangsúlyozta Barr.

Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében.

A szükségállapotot 72 órára rendelték el. A rendkívüli jogrend ilyen helyzetben a többi között felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybevételére.

Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén.

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol.

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.

MTI

Címkék: ausztrália, bozóttűz