Szükségállapotot hirdettek Ecuadorban az üzemanyag-támogatások eltörlése miatt kirobbanó tüntetések nyomán

2019. október 4. - 07:22 | Külföld

Szükségállapotot hirdetett az országos tömegtüntetések és közlekedési sztrájk miatt Lenín Moreno ecuadori elnök.

Szükségállapotot hirdettek Ecuadorban az üzemanyag-támogatások eltörlése miatt kirobbanó tüntetések nyomán
Fotó: AP

A megmozdulások az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki.

„A közrend, a nyugalom és a lakosság biztonsága, valamint a káoszt szítók ellenőrzése érdekében országos szükségállapotot rendelek el”

- olvasható az államfő Twitter-üzenetében. „Ismétlem, készen állunk a párbeszédre, de nem engedünk a zsarolásnak, és a törvényeknek megfelelően fogunk eljárni” - tette hozzá.

Moreno egy későbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy döntését az erőszakos incidensek miatt hozta meg, amelyek célja kormányát „megkárosítani és destabilizálni”.

A támogatások eltörlése az üzemanyagárak növekedését eredményezte.

Maria Romo belügyminiszter közölte: tizenkilenc embert őrizetbe vettek úttorlaszok létesítése és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Ecuador-szerte ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség könnygázzal oszlatta az utakon és autópályákon torlaszokat emelő tüntetőket, akik gumiabroncsokat égettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A latin-amerikai államban leállt a buszforgalom és a taxisok is sztrájkolnak.

Az ecuadori energetikai és nem megújuló erőforrások minisztériuma október 1-jén jelentette be, hogy az ország 2020. január 1-jével kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC). A tárca szerint a döntés az ország pénzügyi stabilitását hivatott szolgálni.

MTI