Szükségünk van a negyedik oltásra?

2022. augusztus 8. - 08:06 | Belföld

Mintegy két hete hozzáférhető a negyedik adag oltás a koronavírus-fertőzés ellen Szlovákiában az 50 éven felüliek és a csökkentett immunvédelemmel rendelkezők számára. A szakemberek szerint ugyanakkor a társadalom nagy része átfertőződött, és az eddigi oltásoknak is köszönhetően a betegség súlyos lefolyásától védve van - közölte a Tvnoviny.sk.

Szükségünk van a negyedik oltásra?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Több szakember is azt állítja, hogy a negyedik oltás helyenként nagyobb kockázatokkal járhat, mint maga a betegség.

"Izraelben egy meglehetősen nagy tanulmányt végeztek a negyedik oltásról, melynek eredménye az lett, hogy csupán egy hónapig nyújt valamiféle védelmet a covid ellen, annál több mellékhatással jár. Ez logikus, ugyanis a szervezet már korábban néhányszor ki volt téve az mRNS-nek" - közölte ennek kapcsán Jaroslav Svoboda cseh immunológus.

Amíg nem jelennek meg a mostani omikronnál veszélyesebb variánsai a koronavírusnak, vélhetően védettséget élvezünk, emellett pedig antivirális gyógyszerek is segíthetik már a felépülést a betegségből.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal adatai szerint eddig 11 091 alkalommal jeleztek valamilyen mellékhatást a koronavírus elleni oltás után, ezek közül 1715 minősült súlyosabbnak. A leggyakoribbak voltak az oltás helyén tapasztalt fájdalom, a láz vagy épp a hányás, míg a súlyosabbak közül az eszméletvesztés, a tartós vérnyomásnövekedés vagy a trombózis. Összesen hét halálesetet kötnek az oltáshoz.

A tévériport ugyanakkor megjegyzi, hogy az eddigi oltások sokak életét megmentették, még többeket óvtak meg a betegség súlyosabb lefolyásától. Veronika Daničová, az NCZI szóvivője elárulta, hogy Szlovákiában eddig 2653 személynek adták be a vakcina negyedik adagját.

Peter Sabaka infektológus szerint a társadalom nagy része esetében nincs értelme felvenni a negyedik oltást. "Az idősek és a számos diagnózissal rendelkezők, esetleg immunzavarral küzdők esetében gyorsabban felejt a szervezet, ezért érdemes számukra felvenni a negyedik oltást, ugyanakkor a társadalom többi része számára nem igazán" - jegyezte meg.

(Tvnoviny.sk)