Szülei tudtak róla, mit tett a pozsonyi lövöldöző, mégsem jelentették!

2022. október 15. - 08:25 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Üügynökség (NAKA) és a Speciális Ügyészség vezetése pénteken tájékoztattak arról, mi történhetett a szörnyű Vár utcai lövöldözést követően, mely során két, az LMBTQ közösséghez tartozó fiatal férfi meghalt. A NAKA igazgatója - mint azt korábban már megírtuk, közölte, elképzelhető, hogy az esetet terrorista bűncselekménnyé minősítik át.

Szülei tudtak róla, mit tett a pozsonyi lövöldöző, mégsem jelentették!
Fotó: TASR
Korábban:

Több ezer ember gyűlt össze az SNP-téren a meggyilkolt fiatalokról való megemlékezésen

Ágh Dávid szakpszichológus: „A Csallóközben is dívik a szalonbuzizás“ – PODCAST

A gyilkosság mint norma

Az esetet 19.12-kor jelentették, a rendőrség pedig négy percen belül a helyszínen, a Tepláreň nevű bárnál volt.

Egy térfigyelő kamera rögzítette az esetet:

Az ügyet jelenleg előre megfontolt szándékkal, különleges indítékból elkövetett gyilkosságként vizsgálják. Ľubomír Daňko NAKA-igazgató megerősítette, hogy a támadás oka feltehetően a más szexuális irányultságú személyek iránti gyűlölet volt, mivel a gyilkos és az áldozatai nem ismerték egymást. Ami miatt a terrorcselekményt sem zárják ki, az a gyilkos által közzétett nyilatkozat, melynek kapcsán felmerül a gyanúja, hogy a társadalom destabilizációja is lehetett a gyilkossága indítéka.

Az elkövető személyét a bűncselekmény után három és fél órával azonosították a szlovák titkosszolgálat (SIS) segítségével, ezután pedig biztosították azokat a helyszíneket, amelyek még támadás célpontjai lehettek, mivel az elkövető szökésben volt. Olyan helyekről van szó, amelyek a meleg vagy a zsidó közösség találkozóhelyei.

Kérdéseket vet fel, hogy az elkövetőt csak hajnalban találták meg, holtan, egy járókelőnek köszönhetően, aki felfedezte a holttestét. Juraj K. ehhez képest fél éjszaka posztolt még az interneten és több tucatnyi embernek válaszolt.

"Nem hinném, hogy túl hosszú volt az időszak, míg eljutottunk az elkövetőig. Közel jártunk ahhoz, hogy őrizetbe vegyük, és körülbelül 12 órán belül ez megtörtént volna. Amennyiben ez így történt volna, az rendkívüli sikernek számít. Ha ugyanis valaki ilyen bűncselekményt követ el maszkban, és olyan módon menekül, ahogy ő menekült, akkor ez nem egyszerű" - szögezte ele Branko Kišš, a NAKA igazgatóhelyettese.

Daniel Lipšic speciális ügyész szerint is nagyra értékelendő, hogy ilyen hamar sikerült a tettest azonosítani és lokalizálni.

Juraj K. személyazonosságát 22.30-ra sikerült kideríteni, ezután jelentek meg a lakhelyénél. "Amikor hazament, pontosan tudjuk, milyen útvonalon tette, a házat viszont ezután elhagyta. Emiatt már nem találtuk otthon. Miután bejutottunk a házukba, kiderült, mi történt azután, hogy megérkezett, és mi kerestük tovább" - folytatta az igazgató.

Otthon megtalálták a lőfegyvert, amit a gyilkosságok során használt, ami egy hozzátartozója legálisan tartott fegyvere volt. A legsúlyosabb részlet, hogy az elkövető elmondta a szüleinek, mit tett, majd elment hazulról, ők viszont nem értesítették a rendőrséget.

"Tudomásuk volt a lövöldözésről azután, hogy a fiuk hazament. Sajnos viszont ezt több órán át nem közölték a rendőrséggel. Ráadásul olyan helyzetben, hogy egyértelmű kellett legyen számukra, hogy a fiuk öngyilkosságot is elkövethet" - mondta Lipšic.

Juraj K. búcsúlevelet is hagyott otthon és kész volt meghalni.

Mint ismert, szerdán este lövöldözés történt a pozsonyi Vár utcában (Zámocká), amely során két ember meghalt, egy pedig megsérült egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A rendőrség csütörtökön reggel holtan találta meg.

(Cas.sk)