Születésük után máris egy Hyundaiban találhatják magukat a dunaszerdahelyi kórház babái

A Hyundai autógyártó szlovákiai képviselői, illetve dunaszerdahelyi viszonteladói, a Béhr & Béhr Kft. adományban részesítették a helyi kórházat.

Születésük után máris egy Hyundaiban találhatják magukat a dunaszerdahelyi kórház babái
Fotók: Paraméter

Négy darab, babaszállításra alkalmas kocsit kapott a Svet zdravia hálózatához tartozó kórház újszülött osztálya.

„Ez a projekt 2014-ben kezdődött, már negyedik éve tart. A kerületi városokban kezdtük, de idén jött az az ötlet, hogy a kisebb kórházaknak is jól jönne a segítség, a dunaszerdahelyi viszonteladónk pedig ezt a szülészetet választotta” – jegyezte meg Marek Kopča, a szlovákiai Hyundai vállalat marketing menedzsere, majd kifejezte örömét, hogy a Hyundai ix1 névre keresztelt „modell” lehet az újszülöttek első Hyundai kocsija. Az eszközöket ugyanis ellátták az autómárka emblémjával.

Ez a 17. szülészet, amelyet a Hyundai ilyen módon segít, a napokban a pöstyéni, a partizánskei és a bojnicei kórházakat is megajándékozták.

A dunaszerdahelyi társaság képviseletében Béhr Beatrix reményeit fejezte ki, hogy ezek a kocsik hasznosak lesznek a születendő kislányoknak és kisfiúknak, egyúttal azt kívánta, hogy minél több egészséges baba lássa meg a napvilágot ezen az osztályon.

Hasonlóan pozitív hangnemben nyilatkozott Bock Sylvia, a kórház igazgatója A nemes gesztust megköszönve kifejezte örömét, hogy a dunaszerdahelyi vállalkozók ilyen módon is gondolnak a kórházra.

Az osztály főorvosnője, Rajzák Edit kifejtette, évente hozzávetőlegesen 1100 gyermek születik a járásbabn, közülük pedig 800-850 a dunaszerdahelyi kórházban.

„Ez a kis autócska nagyon sokat számít, hiszen ezeket a gyerekeket vizsgálatokra hordjuk, és nem mindegy, hogy a nővér a kezében viszi, vagy egy ilyen kis ágyacskába bele tudja tenni, és mindazt, amire szüksége van, magával tudja vinni” - hangsúlyozta.

A doktornő technikailag nagyon jól kivitelezettnek, hatékonyabbnak, biztonságosabbnak, és higiéniailag is megfelelőbbnek tartja a most kapott kocsikat. Úgy véli, ez is alátámasztja és segíti a bababarát kórház elismertségét.

Kérdésünkre kifejtette, a cél az, hogy mialatt az anyukák és picijeik az újszülött osztályon tartózkodnak, rendelkezésükre álljon egy ilyen kocsi, és a mostani adománnyal véleménye szerint ez realizálható.

Jelenleg 12 újszülött van az osztályon, Rajzák Edit elmondása szerint azonban a kapacitásuk 15 és 18 közötti, ám előfordul, hogy 20-22 baba ellátását és vizsgálatait kell biztosítaniuk egyszerre

A cél az, hogy minden gyereknek legyen akkor, amikor itt tartózkodik az anyuka. Ez higiéniailag is megfelelőbb. Ezzel most már ez realizálható. Amikor a szülő elmegy, fertőtlenítjük, higiéniailag és számunkra is sokkal előnyösebb és biztonságosabb. Biztonságban van benne a baba.

„A trend az, hogy ha minden rendben van a gyerekekkel, akkor a harmadik-negyedik napon hazaengedjük őket” – jegyezte meg. Elárulta, idén is már 800 környékén jár a dunaszerdahelyi kórházban született babák száma.

Tavaly 1128 pici született a járásban, közülük több mint 200 azonban nem a kórházban, hanem valamelyik klinikán.

(SzT)