A szülői szabadság leteltével egyes szülők ápolási segélyt kaphatnak

2020. április 2. - 21:16 | Belföld

A parlament csütörtökön jóváhagyta a Munka törvénykönyve módosítását a parlamenti bizottságok által indítványozott módosító javaslatokkal együtt. Eszerint a szülői szabadság leteltével, vagyis a gyermekgondozási segélyre való jogosultság elvesztése után a hároméves gyerekek szülei, illetve a tartósan kedvezőtlen egészségi állapotú, hatéves gyerekek szülei a koronavírus-válság idején ápolási segélyt fognak kapni. Ez csak azokat a szülőket fogja érinteni, akik nem tudnak majd munkába állni, mivel vigyázniuk kell a gyerekre az óvodák, iskolák zárva tartása miatt. Az intézkedés a nevelőszülőkre is vonatkozik.

A szülői szabadság leteltével egyes szülők ápolási segélyt kaphatnak
Illusztrációs felvétel (Wikipédia)

További újítás, hogy korlátozni fogják a készpénzes fizetést a Szociális Biztosító fiókjaiban, így védve a biztosító alkalmazottait a fertőzéssel szemben. A járulékok befizetését a válság idején banki átutalással a legcélszerűbb intézni.

Kerülni fogják a nyugdíjak készpénzben történő kifizetését is. Egy lehetséges megoldás, hogy a nyugdíjat a nyugdíjas hozzájárulása esetén a gyereke számlájára fogják utalni.

A módosítás értelmében eltörlik a késedelmi pótlékok kamatait.

Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a biztosított személy távollétében is elvégezhető lesz a szociális elbírálói tevékenység.

TASR