A szumátrai orrszarvúk mesterséges megtermékenyítéssel menekülhetnek meg a kihalástól

Sikerült életképes petesejtet nyerni Malajzia egyetlen életben maradt nőstény szumátrai orrszarvújától, s ezzel megnyílt a lehetőség, hogy mesterséges megtermékenyítéssel utódja születhessen - jelentette a helyi média kedden.

A szumátrai orrszarvúk mesterséges megtermékenyítéssel menekülhetnek meg a kihalástól
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A tudósok azt remélik, hogy a délkelet-ázsiai ország egyetlen szumátrai orrszarvújától, az Iman nevű nősténytől nyert petesejtet meg tudják termékenyíteni a tavaly elpusztult utolsó hím szumátrai orrszavú, Tam spermájával. Mivel Iman méhtumorban szenved, nem képes utódot kihordani, ezért a megtermékenyített petesejtet majd egy indonéziai rinocérosz méhébe ültetik be, hogy ott fejlődjön ki.

Indonéziában négy nőstény szumátrai orrszarvú él még fogságban.

A petesejtet hétfőn nyerték ki a borneói Tabin rezervátumban. A műveletben a német Leibnitz Intézet szakértői vettek részt.

A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések mindeddig hasztalannak bizonyultak annak ellenére, hogy együttműködnek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak.

Az orvvadászat és a természetes élőhelye zsugorodása miatt a szumátrai orrszarvú a kihalás szélén áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában. A megmaradt egyedek azonban egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy szinte sohasem párosodnak.

(MTI)