SZÚNYOGHELYZET: Permetezni inkább csak akkor, amikor már semmi más nem segít

2020. július 14. - 09:58 | Régió

A szúnyoghelyzet féken tartása, és a rovarok túlszaporodásának megelőzése a polgárok, az önkormányzatok és az állam közös feladata - figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal.

SZÚNYOGHELYZET: Permetezni inkább csak akkor, amikor már semmi más nem segít
Fotó: TASR - illusztráció

Szúnyoginváziónak az tekinthető, ha annyi szúnyog van egy adott helyen, hogy egy személy egyetlen perc alatt több tucat vagy akár száz csípést is elszenved.

"Az átlagos szúnyogjelenlét nem ad okot arra, hogy beavatkozzunk. Csak az egyensúly felborulása, tehát szúnyoginvázió ad csak okot arra, hogy az ember beavatkozzon a természet rendjébe"

- áll a Közegészségügyi Hivatal közleményében. Hozzáteszik: a rovarirtó beavatkozásnak minden esetben biológiailag pontosnak, rövidnek, szakmailag megalapozottnak, és célzottnak kell lennie.

A szakemberek szerint a szúnyogok elleni védekezés alapja, hogy rendben tartjuk és rendszeresen kaszáljuk udvarunkat és házunk környékét, rendszeresen kiürítjük a vízgyűjtú edényeket, hordókat, likvidáljuk a háztartási szemetet - főként a pléh- és műanyag dobozokat, gumiabroncsokat, és minden edényt, amelyben esővíz gyűlhet fel. Ez azért fontos, mert ezekben találhatók a szúnyoglárvák.

A védekezés elengedhetetlen kelléke továbbá a szúnyogháló, a megfelelő öltőzék, illetve a szúnyogriasztó szerek használata is.

Az önkormányzatoknak elsősorban szintén a kaszálásra és a közterek rendben tartására kell odafigyelniük, de fontos a talaj kiegyenlítése is az olyan helyeken, ahol a mélyedések miatt rendszeresen tócsák alakulnak ki. Amennyiben az esővíz gyűjtésére szolgáló árkok már állandó kisebb vagy nagyobb tavat képeznek, azokat érdemes megmélyíteni és halakat telepíteni beléjük - mivel a halak elfogyasztják a szúnyogok lárváit.

(TASR)