Szuperkonyha a Jilemnickýben, jelzőlámpás átkelő a posta előtt – 1 millió euróval többet költhet Dunaszerdahely!

A városi képviselő-testület harmadik soros ülésén, kedden elfogadta a 2019-es költségvetésének első módosítását, melybe bekerült a pénzügyminisztérium személyi jövedelemadó-visszatérítésének idei prognózisa is.

Szuperkonyha a Jilemnickýben, jelzőlámpás átkelő a posta előtt – 1 millió euróval többet költhet Dunaszerdahely!
Hájos Zoltán - Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

„Amikor beterjesztettük a költségvetést, már jeleztük, hogy további két lépésben szeretnénk módosítani, aminek oka, hogy akkor bizonyos információk nem voltak a birtokunkban, mint pl. a részadók prognózisa, valamint a zárszámadás utáni többlet” – jegyezte meg Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője.

Kapcsolódó cikk:
 
Ami biztos, hogy Dunaszerdahely több mint 20 millió eurót költhet el jövőre

A visszatérítendő részadó tekintetében eddig 8,372 millió euróval számoltak, ám a pénzügyminisztérium ennél gazdagabb jövőt jósol, várhatóan 9,266 millió eurót kap vissza idén a város.

Némileg szintén nőtt az ingatlanadó prognózisa, a 2018 végén elfogadotthoz (2,035 millió euró) 85 ezer euróval (2,12 millió euró). Ez a városi adónem a városkassza harmadik legnagyobb bevételi forrása az állam által visszatérített jövedelemadó-részarány, illetve az iskolai dotáció (5,034 millió euró) után. Korábban már írtunk róla, hogy Ollétejedet leszámítva az önkormányzat idén mindenhol átlagosan 6%-kal megemelte az ingatlanadót, olyan egyszerű indoklással, hogy már rég történt emelés. Az ollétejedieknek a levegőszennyezéssel szembeni kárpótlásként nem kell többet fizetniük, ám a lakosoknál sokkal többet nyernek ezzel az ottani cégek, többek között épp a levegőszennyezés valószínű forrásának tartott gumifeldolgozó.

Kapcsolódó cikk:
 
Tele a városkassza, mégis emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen, ám a gumifeldolgozó és más cégek jól járnak

A bevételek közt említendő még, hogy a játékautomatákra kivetett illetékekből érkező pénzösszeg az eddig tervezett 150 ezer euróhoz képest 20 ezerrel magasabb lesz, bekerült a költségvetésbe 26 ezer euró a város által eladott telkekből, továbbá a Nagyszombati Járási Hivatal jelzése alapján mintegy 6 ezer euróval 12 ezerre nő a katonai sírokra nyújtott dotáció.

„Egymillió euróval nő a bevételek magassága. Ehhez jön még a 650 ezres többlet, amivel jóváhagytuk a 2019-es költségvetést. A kiadási oldalon 650 ezer eurót osztottunk szét különböző célokra” – foglalta össze Pápay Zoltán.

A. Szabó László (MKP) alpolgármester

Hájos Zoltán polgármester a plénumon kifejtette, hogy a költségvetésbe bekerült néhány olyan beruházás, amelyet már 2018-ban beterveztek, de mégsem került rá sor. „Szervezési okok miatt vagy azért, mert a közbeszerzésre kimondottan nem is jelentkeztek érdeklődők. Hiszünk abban, hogy ebben az évben erre sor kerül” – fogalmazott.

Jön az újabb szuperkonyha a Jilemnický utcai alapiskolában

Az idei évre tervezett legnagyobb értékű beruházás a Jilemnický utcai alapiskola konyhájának és étkezőjének felújítása – ez a modernizáció a Szabó Gyula Alapiskoláéhoz hasonló léptékű, és ez a ráfordítandó összegen is meglátszik. A költségvetéshez csatolt beruházási jegyzék ugyanis 882 ezer eurós kiadással számol az iskolakonyha esetén.

66 ezer eurót kap a városi Municipal vállalat, melyből a legnagyobb tételt, 32 ezer eurót a műjégpálya hűtőberendezésének javítására, 15 ezer eurót a sportcsarnok légtechnikájára, 13 500-at a gyűjtőudvar bővítésére, 5500-at pedig a műfüves futballpályák revitalizálására fordít.

Bekerült a költségvetésbe a Szabó Gyula Alapiskolánál megépítendő multifunkciós játszótér terve, 61 700 eurós összeggel, amire sikeresen pályázott Dunaszerdahely, valamint a Kodály Zoltán AI tornaterme tetőszerkezetének javítása 42 800-ért. 18 ezer euróból a tervek szerint idén összekötő folyosót is építenek a Jesenský óvoda épületében.

Fekete Zoltán városi főellenőr

„300 ezer euróval növekszik az oktatási intézmények eredeti hatásköreinek támogatására szánt pénz. Ennek egy részét ( 92 ezer euró) tartalékba helyeztük és az utolsó negyedévben, ha nem történik rendkívüli esemény, akkor szétosztásra kerül” – emlékeztetett Pápay.

A Csallóközi Vásárt illetően módosult a bevételi prognózis, 80-ról 88 ezer euróra, és ugyancsak 80-ról 95 ezerre emelték a vásárral kapcsolatos kiadási tervezetet. Emellett 10 ezer euróval többet, immár 40 ezret fordítanak idén a városi ünnepségek lebonyolítására.

Alig valaki akarta, de megvalósul a jelzőlámpás gyalogosátkelő a postánál

Megvalósul az a terv is, amely kapcsán a városi hivatal fideszes mintára egy szuggesztív kérdéssel konzultációt tartott a lakosok körében, mégpedig a posta épülete előtti jelzőlámpás gyalogosátkelő.

"A cetlit csupán 252 polgár juttatta vissza a városházára. A "voksolók" háromnegyede (pontosan 186 személy, a felnőtt dunaszerdahelyi lakosság kb. 1 százaléka) támogatta azt az ötletet, hogy a gyalogátkelőnél jelzőlámpa irányítsa a forgalmat. És ennyi elég is volt, közel 21 ezer eurót terveznek erre a beruházásra" - írtuk korábban.

Bugár György (MKP) városi képviselő

További „utcai” beruházás a Kukučín utca és a buszpályaudvar közti gyalogút rekonstrukciója, amelyre a költségvetés szerint 25 ezer eurót fordítanak idén.

Tulajdonképpen tavalyi számlát egyenlítenek ki egy 100 ezres tétellel a hulladékelszállítás területén, emellett az idei költségvetésbe került be a kisudvarnoki úti temető ravatalozójának félmilliós felújítása alatt bérelt sátor költsége, közel 5 ezer euró, végezetül pedig a lakosoknak szánt 2019-es naptár kinyomtatása a tavalyi év végéről átcsúszott az idei évre, emiatt egy 27 ezres tétellel nőtt a városi PR-ra fordítandó összeg.

Mindezek alapján a városi költségvetés 21,881 millió euróra emelkedik.

Kapcsolódó cikkek:
 
Antal Ágota is letette az esküt Dunaszerdahelyen, új és régi-új arcok kerültek a bizottságokba
 
Kanovits György és Petényi György is Pro Urbe-díjat kap Dunaszerdahelyen

(SzT)