A szurkolók nélkül rendezett külföldi focibajnokságokat hozta fel példának a miniszter a tömegrendezvények korlátozása kapcsán

2020. augusztus 14. - 16:16 | Belföld

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a tömegrendezvények korlátozása kapcsán külföldi példákra hivatkozott.

A szurkolók nélkül rendezett külföldi focibajnokságokat hozta fel példának a miniszter a tömegrendezvények korlátozása kapcsán
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mint ismert, nem javasolják tömegrendezvények szervezését a járványügyi szakemberek. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a szakértői tanács kormányhivatalban tartott csütörtöki ülése után bejelentette,

szeptembertől októberig tilos lesz 1000 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket szervezni, beleértve a sporteseményeket is.

A tilalom az 500 fő feletti beltéri tömegrendezvényekre, valamint a 23 óra utáni eseményekre is érvényes, kivéve az esküvőket.

A strandok és az aquaparkok kapacitását a felére kell csökkenteni. A maszk továbbra is kötelező.

„Szeptember elsejétől közösségbe mennek a gyerekek és a diákok, és ez jó táptalaja a vírus terjedésének, amit le kell lassítanunk” - mondta a miniszter.

A tömegrendezvények korlátozásánál külföldi példákra hivatkozott, például a szurkolók nélkül rendezett sporteseményekre Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában.

„Ezeknél nagyon nehéz megtalálni a kontaktszemélyeket és a járvány ellenőrizhetetlené válik” - tette hozzá Krajčí.

Várhatóan szeptembertől körülbelül a felére csökkentik a strandok és az aquaparkok kapacitását. „Járványügyi szempontból ezek nagyon veszélyes helyek” - magyarázta az egészségügyi miniszter.

A szakértői tanács azt javasolja, mindenki fontolja meg a külföldre utazást. Krajčí jelezte, hogy szeptembertől a szakértők nem az egyes országok kockázati besorolásán fognak változtatni, hanem az egyes országokon belül megjelölik a kockázatos régiókat, és az adatokat legalább kéthetente aktualizálják.

„A kevésbé kockázatos országok besorolásán már nem változtatunk szeptember 1-ig, változás az után lehet. Emellett kijelöljük a kockázatosabb régiókat a kevésbé veszélyes országokon belül is, mivel a járvány második hullámának elején járunk. Valóban minden országban emelkedik a fertőzöttek és betegek száma” - jelentette ki a miniszter.

A kockázatos régiók közé tartozik most Csehországban Prága, Horvátországban Vukovár-Szerémség (Vukovarsko-srijemska) és Split-Dalmácia megye, Lengyelországban Szilézia és a Malopolska vajdaság (Malopoľské vojvodstvo), továbbá Spanyolország, Franciaországban Provence-Alpes-Côte d’Azur, Île-de-France és Mayotte, Belgium, Málta, Hollandiában Noordholland és Sudholland, Írországban Midlands, Mid-East, Dániában Midtjylland, Nagy-Britanniában Grampian, Észtországban Tartu maa és Harju Maakond.

Krajčí hozzátette, Szlovákia továbbra is biztonságos országnak számít, ezért a szakértői tanáccsal együtt azt javasolja, mindenki nyaraljon belföldön.


(TASR)