A T. rex távoli rokonát találták meg Argentínában

2020. február 14. - 20:44 | Tech

A Tyrannosaurus rex távoli rokonának maradványait találták meg argentin paleontológusok Patagóniában.

A T. rex távoli rokonát találták meg Argentínában

A 4 méter hosszú őshüllő maradványait 2018 februárjában fedezék fel Argentína központi, Rio Negro tartományában. A kutatók a Tralkasurus cuyi nevet adták a húsvevő dinónak - jelentette be csütörtökön a La Matanza-i Nemzeti Egyetem tudományos irodája.

A Tralkasaurus "mennydörgő hüllőt" jelent a patagóniai őslakosok által használt mapuche nyelven. A Cuyi pedig arra a területre, El Cuyra utal, ahol a fosszilizálódott maradványokat meglelték.

A Tralkasaurus cuyi eltörpült volna egy T Rex mellett, amelynek hossza a 14 métert is elérte.

"A Tralkasaurus testmérete kisebb, mint a csoportjában, az abelisauridákhoz tartozó más húsevőké" - közölte Federico Agnolin, az Argentin Természettudományi Múzeum kutatója, aki hozzáfűzte, hogy az abelisauridák általában 7-11 méter hosszúak voltak.

Mauricio Cerroni, a kutatócsoport egy másik tagja szerint a felfedezés bizonyítja, hogy az abelisauridák csoportja sokkal kiterjedtebb volt, mint korábban gondolták.

A kutatók az őslény koponyáját, fogait, bordáit, csípőjének egy darabját és farkát találták meg.

A dinó a Tyrannosaurushoz hasonlóan rövidnyakú és izmos volt, hátsó lábain 4-4 karom nőtt, mellső lábai pedig rövidek voltak a testéhez képest.

A kutatók feltételezik, hogy a Tralkasaurus kisebb növényevő dinókkal, iguanodonokkal táplálkozott, mivel azok maradványait találták meg a közelében.


(MTI)

Címkék: T-Rex