Tajpej kész egyeztetni Pekinggel, de nem enged a demokráciából

2022. október 10. - 07:00 | Külföld

Határozottan kizárt egy esetleges fegyveres konfliktust Kínával a tajvani elnök hétfőn, hangsúlyozva: Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ám ugyanakkor védelmi kiadásait is növeli, és nem adja fel a demokratikus értékeket.

Tajpej kész egyeztetni Pekinggel, de nem enged a demokráciából
Caj Jing-ven (Fotó: AP/SITA)

Caj Jing-ven a sziget nemzeti ünnepe alkalmából elmondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy szerinte Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben.

Leszögezte: nem engedhetik, hogy Kína azt gondolja, a tajvani nép bármilyen formában hajlandó lenne alkudozni a szabadságáról és a demokráciájáról, és a felek csak ezt tiszteletben tartva tudnak konstruktívan együttműködni a térségben.

Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között - fogalmazott.

Hozzátette, hogy bár reményei szerint sikerül csökkenteni a feszültséget, Tajvan "megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében". Elmondta, a sziget növeli a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget "újraegyesítésén" dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

(MTI)