Tajvan szerint kínai repülőgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

2023. július 4. - 07:09 | Külföld

Nyolc kínai repülőgép lépte át kedd reggel a Tajvani-szoros középvonalát - közölte a tajvani védelmi minisztérium.

Tajvan szerint kínai repülőgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát
Illusztráció (Fotó: TASR)

Tajvan, amelyet Kína a sziget határozott tiltakozása ellenére saját területének tekint, az elmúlt években szinte naponta szembesült kínai katonai repülőgépek bevetéseivel, gyakran a sziget légvédelmi azonosító zónájának délnyugati részén.

Összesen 24 kínai harci repülőgépet, köztük vadászgépeket és bombázókat észleltek Tajvan közelében kedd reggel 8 óra (közép-európai idő szerint 2 óra) körül - számolt be a tajpeji védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy négy kínai hadihajó is csatlakozott a "közös harckészültségi járőrözéshez".

Tajvan repülőgépeket és hajókat küldött, hogy figyelmeztesse a kínaiakat, miközben a rakétarendszerek készültségben álltak - derült ki a minisztérium tájékoztatójából.

A tárca közleménye szerint "a térségben minden fél közös felelőssége a biztonság és a stabilitás fenntartása". "Bármilyen provokatív magatartás, amely összeütközésekkel járhat, nem tesz jót a regionális biztonságnak" - derült ki a dokumentumból.

Kína, amely soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellenőrzése alá vonása érdekében, áprilisban hadgyakorlatokat rendezett a sziget körül, azt követően, hogy Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A tajvani kormány határozottan tiltakozik Kína szuverenitási igényei ellen, és fogadkozik, hogy megvédi magát, ha Kína megtámadja a szigetet.


MTI

Címkék: tajvan, Kína, vadászgép