Takarítsák ki a magyar szervezeteket Szlovákiából?!

Csehszlovák Kém | 2017. január 16. - 17:09 | Vélemény

“Az Orbán-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a nagymagyar nagytőkét és a hungarizmus világát átnyomják a szlovák nemzeti kormány fölött” - ordíthatná bele az éterbe bármikor, bármelyik szlovák nacionalista kikiáltó...

Takarítsák ki a magyar szervezeteket Szlovákiából?!
Németh Szilárd- hvg.hu

Vajon a szlovák nacionalistáknak mikor jut eszébe, hogy a Szlovákiában működő, külföldi támogatású civil szervezetek tevékenységére ránézzen, esetleg bannolja őket az országból és a szlovákiai magyarok is “idegen ügynökökké” váljanak?

“Minden eszközzel el kell innen takarítani a civil szervezeteket” - rikácsolta a napokban Németh Szilárd, az Orbán-kormány egykori Rezsibiztosa, a magyar miniszterelnök ügyeletes karónkiabálója. Jól megalapozva Magyarország amúgy is olyan „kiváló” nemzetközi hírnevét a 2017-es év elején is.

Próbálok túllépni azon a hangnemen, amin a fideszes csicska megszólal, de tény: ilyen fenyegető, diktatórikus megszólalást fél évszázada senki nem engedett meg magának Magyarországon, de a tágabb régióban sem.

Ez a közönséges és buta hangnem, hatalmi arrogancia, amitől az elmúlt évtizedekben elszokhattunk, súlyos és nagyon szomorú történelmi időszakokat idézhet meg. Egy horthysta gettóparancsnok beszélhetett így a gyűjtőtáborba hajtott zsidókról. Vagy éppen egy cseh csendőr a magyar nemzetiségű csehszlovák állampolgárokról. De ne legyünk naivak, akik tapsikolnak a muszlimok és az iszlám elleni uszításnak, akik képesek ideológiai okokból a kebabos büfét bojkottálni, azok most is tapsikolnak a szélsőjobboldalon, országtól függetlenül. Engem pedig már csak egy kérdés nem hagy nyugodni:

Vajon ezek az emberek akkor is tapsikolnának, ha Rober Fico szlovák miniszterelnök valamelyik samesza kitalálná, hogy kitakarítja a Szlovákiában működő, külföldi támogatású szervezeteket?

"Az Orbán-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a nagymagyar nagytőkét és a hungarizmus világát átnyomják a szlovák nemzeti kormány fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" – harsoghatná Szlovákiában a szlovák hatalom.

Mert hát ugye, úgy állnak jelenleg a dolgok, hogy a felvidéki szlovákiai magyar civil szektort külföldről, jelesül: Magyarországról támogatják. Nem is elhanyagolható összeggel.

Vajon hány perc alatt futna le a szlovák nacionalisták agyában sikerrel egy olyan gyűlöletkampány, amely magyar nemzetiségű polgártársaik ellen indulna meg? Mondjuk, azt firtatva, hogy a Rovás Polgári Társulás mi a jó francot csinál itt, ebben az országban majdnem egy millió euró magyarországi támogatásból? Vagy ez az egész déli országrészt behálózó (ki tudja közülük, mennyi az alvó sejt?) még a kommunizmusból átmentett, kulturális egyesületnek álcázott szervezet, a CSEMADOK, a maga 467 ezer eurójával? Milyen hosszan pislognának vajon a kedvezményezettek, ha a szlovákiai civil szervezeteket idegen ügynököknek könyvelnék el és ki akarnák őket takarítani Szlovákiából? Azzal az ürüggel/váddal, hogy teszem azt, a Duray-féle Szövetség a közös célokért izé 211 ezer euróját, a Marthos Polgári Társulás 195 ezer euróját, avagy a Via Nova 66 ezer euróját valamilyen sötét, bomlasztó szándékkal utalják Budapestről Szlovákiába…

De meglepődhetnénk-e vajon, ha a vizsgálódás a Főnix Polgári Társulás ellen indulna meg, amely szervezet még tavaly 200 millió forintot kapott a magyar Miniszterelnökségtől. Mivel egyes vélemények szerint, ez a zsoldos, felforgató lelkületű, ingyenélő, a minél rosszabb annál jobb elvet képviselő civil szervezet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) választási kampányát finanszírozta Budapestről. Míg ennek a társaságnak szervezeti felépítménye, tulajdonosi köre homályba vész, illetve teljesen tisztázatlan, hogy mivel foglalkoznak. Miközben eszükben sincs, hogy beszámoljanak vezetőik vagyoni helyzetéről. Sem a magyarországi adófizetőknek és az általuk képviselni vélt szlovmagyaroknak sem. Akik nevében a akkordban folyik a mélynemzeti csűrdöngölés.

Ennek a történetnek a legtanulságosabb része azoban mégsem az, hogy az egyébként valóban homályos hátterű, ismeretlen vezetőségű és eltitkolt tevékenységgel, fél év alatt százmillió forintokat Szlovákiában elköltő Főnixnek mi lesz a sorsa, hanem az, hogy a magyar kormánypárt milyen társaságba keveredett legújabb ötletével.

Képzeljétek el, hogy Szlovákiában Marian Kotleba a miniszterelnök.

A szlovákul nem értő olvasók kedvéért:

a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk párt elnöke élt tavaly ősszel az Orbán-kormányéhoz hasonló javaslattal a szlovák parlamentben. Azt követelte, hogy listázzák a külföldi támogatású civil szervezeteket Szlovákiában. A javaslat nem ment át...