Találkoztak a szlovák és a cseh környezetvédelmi felügyelők

Tapasztalatcsere a hatékonyabb ellenőrzések érdekében és a kölcsönös együttműködés elmélyítése volt a célja a cseh és a szlovák környezetvédelmi felügyelők mai pozsonyi találkozójának. A biológiai biztonság, a természet- és tájvédelem, valamint a levegő és a vizek védelmének ellenőrzéséről illetve a hulladékgazdálkodásról készített legújabb esettanulmányokat mutatták be.

„A környezetvédelmi törvények hatékony végrehajtása és tiszteletben tartása a jobb minőségű környezet alfája és omegája. Szomszédaink tapasztalatai ennek egyik fontos pillére, a másikat pedig a jogkörök jelentik, melyekre a felügyelők támaszkodhatnak” – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai tavaly 3 397 ellenőrzést végeztek. „Munkavégzés közben a legkülönfélébb problémákkal találkoznak. Fontos, hogy ezeket pontosan megnevezzék, és olyan megoldást találjanak, amely elősegíti az ellenőrzések minőségének javítását, ezáltal pedig hozzájárul a jogi kötelezettségek betartásához " – jelentette ki Jarmila Ďurďovičová a hulladékgazdálkodást ellenőrző osztály főellenőre.

Összesen 770 esetben észleltek szabálytalanságot, melyekért 595 bírságot szabtak ki több mint egy millió euró értékben. A pénzbüntetésekből befolyó pénz a Környezetvédelmi Alap bevételét növeli, és különböző zöld projektumok támogatása révén a környezetvédelmet szolgálja. 

(-)