Talán mintegy 10 iskola újra kinyithat jövő héten, Matovič lenyúlta Gröhling tervét, és kicsit módosította

2020. december 4. - 11:14 | Belföld

Igor Matovič, saját gyerekeinek iskoláján és még néhány másikon, már karácsony előtt kipróbálná a teljes, jelenléti oktatást. Ehhez minden gyereket és a gyerek legalább egyik szülőjét, valamint az iskola összes alkalmazottját le kellene tesztelni. Az első iskolák jövő héten kedden, december 8-án nyithatnának. 100 gyerek tanításának újraindítására  mintegy ezer eurót adna a kormány, plusz a teszteket. A szervezés az iskola vagy a fenntartó feladata lenne.

Talán mintegy 10 iskola újra kinyithat jövő héten, Matovič lenyúlta Gröhling tervét, és kicsit módosította
A kormányfő minisztere háta mögött kavar (Fotó:TASR)

Koppintotta Branislav Gröhling oktatási miniszter iskolanyitási tervét Igor Matovič kormányfő, csak kicsit szigorított rajta. Eszerint azok az iskolák fogadhatnának újra felső tagozatos alapiskolásokat és középiskolásokat, amelyek tesztelik az alkalmazottaikat, a tanulókat és minden tanulónak legalább az egyik hozzátartozóját. Igaz, a kormányfőnek elég volt néhány sorban a Facebookon vázolnia elképzelését, nem kellett hozzá részletes terv… Péntek reggel váratlanul összeült a kormány, délutánra a válságstábot is összerántotta Matovič.

Matovič: mindent lehet, csak akarni kell

Eddig ez szinte ugyanaz a terv, amit Branislav Gröhling is bemutatott a héten a központi válságstáb előtt, azzal, hogy a tesztelést Matovič szerint az iskolának vagy a fenntartójának kellene megszerveznie. A másik szigorítás, hogy csak az a tanuló mehetne iskolába, akit teszteltek, a többieknek viszont az iskola köteles lenne biztosítani a távoktatást, vagyis a tanároktól dupla munkát vár el.

Matovic szerint azonban mindent lehet, csak akarni kell…

„Úgy döntöttem, hogy minden kételkedőnek és mellébeszélőnek bebizonyítom, hogy ha van őszinte igyekezet a gyerekek segítésére, akkor mindent lehet…

csak valóban akarni kell = elhatároztam, hogy megszervezem az iskolák pilotmegnyitását tényleg csak néhány emberrel, közvetlenül a kormányhivatalból” – üzent Gröhlingnek a Facebookon a kormányfő.

Minden teszthez 5 euró

A kormányfő Facebook-bejegyzéséből az nem derül ki, hogy kapnának-e segítséget például a teszteléshez szükséges egészségügyi személyzet biztosításához. Amit ígér, az annyi, hogy

a teszteléshez szükséges antigén teszteket biztosítja a kormány, emellett a tesztelésre minden letesztelt ember után 5 eurót adna.

Egy felső tagozat újraindítását, osztályonként 20 tanuló és azok szüleinek tesztelésével, mintegy 1000-1100 euróból kellene megoldania a fenntartónak vagy az iskolának. Ha azonban csak egy tanuló is nemet mond, akkor neki a távoktatást is biztosítania kell az iskolának.

A kormányülés eredményéről szóló hírünket itt olvashatják.

- lpj -