Talán segít Ficónak a távozásban, ha megtudja ezt!

A Focus felmérése eléggé egyértelmű.

Talán segít Ficónak a távozásban, ha megtudja ezt!
Robert Fico (Fotó: TASR)

A Robert Ficoval szembeni bizalom Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása, valamint az országos tüntetések után nagyon gyenge - írja a Denník N, amely egy exkluzív felmérést rendelt meg a Focus ügynökségtől ez ügyben.

A válaszadók 62,2%-a nem bízik a miniszterelnökben, és úgy véli, távoznia kellene.

Mindössze 11,8% azok aránya, akik továbbra is bíznak Róbert Ficóban, és akik szerint maradnia kellene a helyén. További 18,8% látja úgy, hogy noha kevésbé bízik benne, mint azelőtt, de mégis neki kellene maradnia a kormányfőnek.

A Ficóval szembeni bizalom már ezt megelőzően is gyenge volt, ez a felmérés azonban igazolja, hogy a ketős gyilkosság után tovább gyengült, és különösen érdekes az az adat, amely arra mutat rá, hogy kevésbé bíznak benne a történtek óta. Martin Slosiarik, a Focus igazgagója figyelmeztet, hogy velük együtt már 80%-ot tesz ki azok aránya, akik nem bíznak benne, vagy gyengült a bizalmuk iránta.

További érdekesség, hogy a felmérés kitért arra is, hogyan állnak az emberek a Smer-SNS-Híd hármasa alkotta kormányhoz jelenleg, illetve mi a véleménye az egyes pártok szimpatizánsainak.

Eszerint az emberek 43%-a gondolja úgy, hogy a jelenlegi kormánynak le kellene mondania, és előrehozott választásokra van szükség. Ez még talán nem is olyan magas érték, viszont ha figyelembe vesszük azt, hogy efelett 35,5% szerint kellene nagy mértékben átalakítani a kormányt, akkor ez már megdöbbentőbb. Pláne, hogy mindössze 13,3% azok aránya, akik változtatás nélkül elfogadnák ezentúl is a jelenlegi felállást.

Értelemszerűen a Smer választóinál a legalacsonyabb a távozását kívánók aránya, mindössze 3%. A szimpatizásaik harmada ugyan nem akarja a vesztét, de gyengült a bizalmuk iránta, míg tízből csak hat választójuknál változatlan a helyzet.

Magas viszont a távozását követelők aránya mind a Híd, mind az SNS szavazói körében. Előbbi esetben 10-ből 7-en akarják ezt, míg utóbbinál is 60% felett van az arányuk. Az ellenzéki pártok esetében pedég természetesen elsöprő fölényben, 80-90%-ban vannak a távozását kívánók.

A Smeren kívül mindössze Marián Kotleba pártjának szimpatizásai azok, akik között viszonylag nagy a Fico mellett állók aránya, de a távozását akarók még itt is meghaladják a másik tábort.

(Denník N)