Talán tojásból, burgonyából van elegendő, de másból nem

2020. augusztus 16. - 10:53 | Belföld

Szlovákiába naponta 700 kamion élelmiszer érkezik. Megdöbbentő ez a szám. Ha jobban belegondolunk, mi, vásárlók nagyban hozzájárulunk a környezetszennyezéshez ezzel a 700 kamionnal, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy idegen országok gazdaságát és bevételét támogassuk ezzel a napi 700 kamionnal, és nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy idegen országok munkaerőpiacát támogassuk ezzel a napi 700 kamionnal.

Talán tojásból, burgonyából van elegendő, de másból nem

Miért is tesszük mindezt?

Szlovákia nagyon kis mértékebn képes magát ellátni élelmiszerrel. Talán tojásból és burgonyából van elegendő, de másból nem.

De mit is eszik az itteni ember? HÚST, mégpedig sertéshúst. A sertéshús fogyasztás Szlovákiában messze meghaladja minden más fajta húsfogyasztást.

Ami a húsbehozatalt illeti, a sertéshús az első helyen áll. Évente 7500 kamion sertéshús érkezik be az országba.

A 90-es években Szlovákia önellátó volt a sertéshústermelésben. Ma már csupán 36%-ra vagyunk képesek magunkat ellátni.

Hova tűntek a sertéstelepek?

Több tényező is befolyásolta a sertésállományok megszűnését. A kisebb állományokat megszüntették, mivel nem voltak rentabilisek, a nagy telepeket pedig fokozott támadások érték/érik. Viszont a hagyomány, a telepek kapacitása a mai napig megvan, hiszen jelenleg csupán 1/3-a van meg annak a sertéslétszámnak, ami 20 évvel ezelőtt volt. Viszont hiányzik a politikai akarat. Az államnak meg kellene határoznia, hogy hol, milyen feltételek mellett lehet sertést tartani. Ellenkező esetben az történik, hogy annak ellenére, hogy a hivatalos szervek pozitív véleménye ellenére néhány aktivista vagy lakos miatt ezek a projektek nem valósulnak meg, mert valaki nem szeretne a közelében sertéstelepet látni. A helyi képviselőtestület szintén blokkolni tudja ezen invesztíciókat annak ellenére, hogy minden szakmai vélemény azt mondja ki, hogy a projekt alkalmas a megvalósításra.

Minden állam stratégiai érdeke az élelmiszer önellátottság és a minőségi élelmiszer biztosítása a lakosság számára.

A döntési folyamatokban az ilyen jellegű stratégiai érdekeket és szakmai véleményeket kellene elsősorban figyelembe venni, és ezek alapján dönteni.

Nagy sertéstelep vagy kis sertéstelep?

Nem ez a kérdés. Mindkettőnek létjogosultsága van Szlovákiában.

A nagy termelők olcsón tudnak minőséget előállítani, amire a szupermarketoknak szüksége van. A jelenleg fennálló hiányt és űrt csakis nagy sertéstelepekkel tudjuk betakarni. A kistenyésztő pedig olyan terméket tud előállitani, amit a nagy telep nem képes. A kis sertéstenyésztők vitathatatlanul fontos szerepet töltenek be a helyi piacok sertéshúskészitményeik ellátásában.

Ne törjünk pálcát egyik felett se!

(PR-cikk)