Talicskával hordták ki a pénzt a kerületről a smeres megyefőnök idején!

2020. január 22. - 12:57 | Belföld

Rastislav Trnka jelenlegi kassai megyeelnök tájékoztatta a nyilvánosságot arról, milyen ügyben járt el és kiket vett őrizetbe a NAKA kedden hajnalban a megyében.

Talicskával hordták ki a pénzt a kerületről a smeres megyefőnök idején!
A rendőrségi akció (Fotó: Facebook)

A rendőrség keddi tájékoztatása szerint a Panda fedőnevű akció vagyoni bűncselekménnyel kapcsolatos, amelynek során 12 millió eurós anyagi kár fenyegetett. Most kiderült, hogy egy dobsinai középiskola gálszécsi (Sečovce) kihelyezett tagozatával kapcsolatban kötött bérleti szerződésekről van szó, melyeket jelentősen túláraztak. Most ennek kapcsán vették őrizetbe a kerületi önkormányzat előző, smeres vezetése alatt az oktatásügyi főosztály vezetőjének címét ellátó Štefan Kandráčot, továbbá a dobsinai Egyesített Iskolát vezető Alica Krivanskát, a másik két gyanúsított pedig Beáta P. Michaľanyból és a kassai Ivan S.

Mindegyiküket különösen nagy értékű, részben kivitelezett csalásban, részben annak kísérletében való bűnrészességgel, utóbbi kettőt pedig pénzmosásban való bűnrészességgel is gyanúsítják.

A Zdenko Trebuľa kassai megyefőnök vezetése alatt történt visszaélések azóta keztek nyilvánosságra kerülni, hogy a kerület vezetését a legutóbbi választásokkor átvette a független Rastislav Trnka.

A gyanúsítás szerint Krivanská bérlőként, Beáta P. bérbeadóként, Kandráč hivatali osztályvezetőként, Ivan S. pedig egy kassai cég vezetőjeként összejátszva tévesztette meg a megyei hivatal képviselőit. A gyanúsítottak a rendőrség szerint előre megegyezett formában vittek véghez ingatlaneladást és -bérlést.

Krivanská és Beáta P. megyei felhatalmazás nélkül szerződést írt alá ingatlanbérlésről, melynek tárgyát gálszécsi telkek és épület alkotta, amit Beáta P. csak öt nappal korábban vásárolt. A szerződés pedig eredetileg 15 éves időtartamra szólt.

Egy 1 860 m²-es telek esetében 13 eurós négyzetméterenkénti bérletről egyeztek meg, további fenntartási költségként négyzetméterenkénti 2 eurót szabtak meg, ami így együtt 27 900 eurós bérleti díjat jelentett egy hónapra. Az éves bérleti díj ezáltal 334 800 euróra rúgott, miközben hasonló ingatlan ugyancsak éves bérleti díja Gálszécsen 20 434 euró - tehát már a havi bérlet is magasabb volt, mint általában az éves.

2013 szeptembere és 2014 augusztusa között a szerződés alapján 608 200 eurót fizettek ki Beáta P.-nek, ami a rendőrség szerint 587 785 eurós indokolatlan túlárazást jelentett.

2014 augusztusában aztán a korábbi szerződéshez egy kiegészítést kötött Krivanská és Beáta P., és a bérletet további ingatlanokkal egészítették ki. Beáta P. ekkor egy Zemplínske Hradište községben székelő cég ügyvezetőjeként lépett fel, és két nappal korábban tett szert az ingatlanra, amit akkor bérbe adott. Előző tulajdonosa egy Ivan S. által birtokolt cég volt, mely 2014-ben egy magánszemélynek adta el, és tőle került át a Beáta P. vezette céghez.

A bérletet felvitték 13,50-re, a fenntartási költségeket pedig 11 euróra négyzetméterenként. Így a bérlet havonta már 62 279 euróra jött ki, miközben ott és akkor 31 700 euróért adtak bérbe hasonló ingatlant egy évre. Ez a szerződés 2014 szeptemberétől 2018 szeptemberéig volt érvényben, és a cégnek ennek fejében 3,624 millió eurót fizettek ki, ebből a rendőrség szerint 3,495 milliót indokolatlanul.

2015 januárjában érkezett az újabb szerződéskiegészítés, Krivanská és Beáta P. arról egyeztek meg, hogy utóbbi cége biztosítja majd az iskola anyagi-műszaki ellátását, ebből havonta 27 960 euró jött ki.

Kandráč a gyanúsítás szerint munkaköri kötelességei ellenére nem tett semmit, hogy az ilyen előnytelen szerződéseket megakadályozza, ehelyett aláírta azokat 2014. december 22-én, 2015. december 28-án, 2016. december 22-én, tehát mindig a könyvelési év végén egyetértett az igazgatónő igényeivel. Ilyen módon további 2,495 millió eurót fizettek ki.

A szerződés öt éve alatt összesen 4,083 euró kára keletkezhetett a megyének, ha pedig további tíz évig teljesítik a szerződést, ez az összeg összesen 12 millió lett volna.

(SME)