Támadt egy ötlete az SNS-es miniszternek, hogyan térítsék észhez a radikalizálódó ficsúrokat

2016. december 30. - 11:59 | Belföld

Megvan a terv, hogyan változtatnak majd a szélsőségekhez vonzódó fiatalok nézetein.

Támadt egy ötlete az SNS-es miniszternek, hogyan térítsék észhez a radikalizálódó ficsúrokat
Peter Plavčan (Fotó: TASR)

Ez pedig nem más, mint a történelemórák. A Peter Plavčan (SNS) vezette tárca szeretne mélyebbre ásni az alap- és középiskolai oktatás tananyagaiban a készülő reform keretén belül, a miniszter pedig ennek részeként vetette fel, hogy a diákok radikalizálódását elkerülendő esetleg majd növelhetik a történelemórák számát.

A minisztérium projekteket készít az extrémizmus veszélyeivel kapcsolatban. "A projektek az oktatás tartalmát érintik, melyben teret kell engedni arra, hogy a diákok megismerkedjenek az emberiség és a nemzet nehéz korszakaival, emellett konkrét mai eseményekkel is" - jegyezte meg a miniszter.

A szélsőséges megnyilvánulások elleni intézkedések már részét képezik a reform ún. nulladik akciótervének is, amelyet január végén terveznek bemutatni.

A tárca már az idei tanévben is azt tanácsolta a szakközépiskoláknak és gimnáziumoknak, hogy diákjaikkal látogassanak meg koncentrációs táborokat, holokauszt-emlékhelyeket vagy rendezzenek beszélgetéseket a második világháborús terrorról.

"Ez az egyik útja annak, hogy a diákok megértsék, hova vezet az extrémizmus. Ezt folytatni szeretnénk" - mondta Plavčan.

Egy közelmúltbeli felmérésből kiderült, hogy a fiatalok körében az SaS mellett a legnépszerűbb párt a Marián Kotleba-féle ĽSNS.

(SME)