Támogatást igényelne családi háza felújítására? Nyilvánosságra hozták a feltételeket és az összegeket

2022. július 24. - 18:38 | Belföld

Szlovák állampolgárok ezreinek nyílik lehetősége állami támogatást igényelni családi házuk felújítására. A TVnoviny.sk utánajárt, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatás igénylésekor, és mekkora lehet a hozzájárulás összege.

Támogatást igényelne családi háza felújítására? Nyilvánosságra hozták a feltételeket és az összegeket
Fotó: TASR - illusztráció

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter tavaly jelentette be a családi házakat érintő támogatások projektjét.

„Szeretnénk, ha legalább 30 ezer ház lenne felújítva, de bízom benne, hogy ennél is több lesz”

– jelentette ki 2021-ben Budaj, a támogatások szétosztását azonban azóta sem kezdték meg.

A tárca időközben pontosította a támogatás igénylésének feltételeit. Mint kiderült, csak a 10 évnél régebbi házakra lehet majd igényelni, a felújítás egy részét pedig saját forrásból kell fedezni.

Ez alapján legfeljebb 14 ezer eurós támogatást kaphatnak azok a projektek, amelyek keretében 30-60 százalékos energiacsökkenést érnek el a felújítás előtti állapothoz képest. 19 ezer eurós támogatás akkor igényelhető, ha az energiatakarékosság meghaladja a 60 százalékot.

Az energiatakarékosság mértékét energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.

Budaj miniszter már ősszel el akarja indítani a projektet, amelyre több mint fél milliárd eurót szánnak az állami költségvetésből. A tervek szerint elektronikus úton vagy regionális irodákon keresztül lehet majd igényelni a támogatást, amelyek minden megyeszékhelyen megtalálhatóak lesznek. További részletek az obnovdom.sk weboldalon találhatók.


(tvnoviny.sk)