Támogatást kaptak a dél-szlovákiai közúti és hídprojektek

Dél-Szlovákia határ menti régióiban folytatódik a közutak és hidak infrastruktúrájának javítása. A kormány ma pénzeszközöket különített el Nyitra megye és Dunaradvány község projektjeinek megvalósítására.

Támogatást kaptak a dél-szlovákiai közúti és hídprojektek
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mindkét projekt kormányközi megállapodásból következik. Egy olyan csomag részét képezik, amelynek célja Szlovákia és Magyarország összeköttetésének javítása, a határ két oldalán lakók kapcsolattartásának javítása. A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma támogatja ezeket az infrastrukturális fejlesztéseket, és javasolta a szükséges források elkülönítését.

„Minden olyan projekt, amelyik összeköti határ menti régióinkat, javítja az élet minőségét és elősegíti a gazdasági növekedést ezeken a területeken. Meggyőződésem, hogy ezek a projektek is hozzájárulnak a társadalmi és gazdasági feltételek javításához, és összekötik a határ két oldalán lakó embereket“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

Összesen 117 651 eurót különítettek el az Érsekújvári járásban lévő Helemba és Ipolydamásd közúti összeköttetésének és az Ipoly folyó fölött átívelő híd szlovák részének társfinanszírozására. Az építési munkák beruházója Helemba község, Nyitra megye anyagi támogatása mellett. A közlekedési tárca a szerződési tárgyalások résztvevőjeként vett részt a híd előkészítésében. A Neszmély – Dunaradvány projekt keretében a kompátkelő és a helyi út építésének társfinanszírozására  96 825 eurót hagytak jóvá. Ezeket a projekteket főként az Európai Unió alapjai segítségével, az Interreg V A – Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében valósítják meg.

(-)